Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na Kroměřížsku odhaleny dvě pěstírny konopí

KROMĚŘÍŽSKO: Obviněnému cizinci hrozí 10leté vězení.  

Dvě velké pěstírny konopí se podařily v těchto dnech odhalit policistům z oddělení obecné kriminality na Kroměřížsku. Při realizaci, která proběhla počátkem týdne, zadrželi šestatřicetiletého cizince a zajistili několik set rostlin konopí. Pracovníci kroměřížské kriminálky už muže obvinili ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropních látkami a s jedy. Obviněný je stále v policejní cele, kde čeká na rozhodnutí o vazbě. 

Vlastním operativním šetřením policisté z oddělení obecné kriminality v Kroměříži zjistili, že ve dvou objektech na Kroměřížsku dochází k pěstování konopí setého. V úterý dopoledne zadrželi šestatřicetiletého cizince, který v objektech rostliny od začátku letošního roku pěstoval. Jedna pěstírna se nacházela v malé obci v neobydlené části rodinného domku, kde muž bydlí a druhá v jiné obci v objektu bývalé kotelny, kterou pěstitel vlastní. Při domovní prohlídce a prohlídce nebytových prostor kriminalisté zajistili dvě plně profesionální pěstírny s téměř 1 300 rostlinami konopí setého v různém stádiu vegetativního růstu, přičemž asi 600 rostlinek bylo několik dnů před sklizní.

Muž začal s pěstováním konopí setého podle všeho začátkem letošního roku. Nejprve si nasadil pár rostlinek, které si sám nařízkoval a postupně začal s pěstováním ve velkém. Nakoupil potřebné vybavení, osvětlení, vzduchotechniku, chemické přípravky a hnojiva na pěstování tzv. in door metodou, přičemž do pěstíren investoval, jak sám uvádí, asi 400 tisíc korun. Policisté z obecné kriminality však odhadují, že hodnota pěstíren je ještě vyšší. Pěstitel je sám příležitostným uživatelem marihuany, konopí prý pěstoval za účelem výroby léčivých nápojů pro sebe a své známé. 

V průběhu ohledání místa činu pracovníci kroměřížské kriminálky zjistili nelegální odběr elektrické energie k provozu elektrospotřebičů potřebných k efektivnímu pěstování rostlin. Škoda, která energetické společnosti vznikla, je předmětem dalšího šetření.

Jak zajištěné rostliny konopí setého, tak i kompletní pěstírny, budou podrobeny odbornému zkoumání, které nám řekne, jaká je kvalita rostlin a rovněž jaká je skutečná hodnota kompletního zařízení pěstíren.

Za zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí cizinci až desetiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby, o které kroměřížský soud rozhodne v nejbližších hodinách.

11. srpna 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

Aktualizace 11. srpna ve 13 hodin:

Kroměřížský okresní soud rozhodl o vazbě obviněného muže. 

 

 

 

Odkazy do noveho okna

1 SH100047

1 SH100047 

Detailní náhled

2 SH100049

2 SH100049 

Detailní náhled

3 SH100061

3 SH100061 

Detailní náhled

4 SH100082

4 SH100082 

Detailní náhled

5 SH100085

5 SH100085 

Detailní náhled

6 SH100090

6 SH100090 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem