Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Na kontě - 1 260 000 korun a luxusní vůz nikde!

ŠUMPERSKO - Plánujete koupit vůz v zahraničí? Dejte pozor, ať nenaletíte podvodníkům! 

Velmi nepříjemnou zkušenost má za sebou 48letý muž ze Šumperska, který začátkem června zareagoval na nabídku prodeje vozu značky BMW M4 inzerovanou v Německu. V rámci následné komunikace, která probíhala prostřednictvím e-mailu, se zájemce mimo jiné dozvěděl, že se prodávající vozu zbavuje kvůli svému stěhování do Norska, které není členem EU. Následně prodejce poškozeného odkázal na přepravní společnost a jejího zástupce, kteří s ním vyřídí další formality. O pár dní později přišla na přetřes samotná kupní smlouva. Po jejím sjednání obdržel kupující k úhradě fakturu ve výši 1 260 000 korun, kterou převodem uhradil. Po jejím uhrazení mělo být vozidlo připraveno k vyzvednutí v sídle přepravní společnosti. Jak se ale kupující posléze přesvědčil, společnost, kterou navštívil, sice existuje, nicméně se zabývá úplně jinou činností. A telefonní číslo na inzerenta? To už je nedostupné!

O obdobném případu jsem vás již informovala v tiskové zprávě ze dne 1. června 2021. Týkala se 46letého muže ze Šumperska, který v polovině května zareagoval na nabídku prodeje vozu značky Mercedes Benz, taktéž inzerovanou na německých stránkách. Poškozený s prodejcem začal komunikovat prostřednictvím aplikace Whatsapp a o pár dní později poslal na účet přepravní společnosti, která měla zprostředkovat dopravu vozidla na sjednané místo, částku v přepočtu za více než 260 tisíc korun. Po provedené transakci a následném potvrzení příjmu peněž přestal prodejce s kupujícím komunikovat, nedodal vůz a ani nevrátil peníze.

Oba případy prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Prevence:

Nezbývá nám než doporučit nekupovat „zajíce v pytli“, být obezřetní a neposílat peníze předem!

Přestože je nakupování přes internet velmi oblíbené, zákazník nemusí nikam chodit a z pohodlí domova je schopen si objednat v podstatě na co si vzpomene, představuje online prostředí bohužel také živnou půdu pro celou řadu podvodníků.

Na co bychom si měli dát při nakupování přes internet pozor?

  • podezřele nízké ceny v porovnání s ostatními prodejci
  • požadavek na platbu předem
  • podezřelý vzhled webových stránek
  • podezřelé obchodní a reklamační podmínky daného obchodu
  • krátce registrovaná doména
  • neexistující sídlo firmy
  • neuvedení telefonu a adresy sídla firmy
  • vyhýbavé odpovědi prodávajícího k osobní schůzce
  • pouhá e-mailová komunikace a nemožnost se s prodávajícím spojit telefonicky

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
29. června 2021

vytisknout  e-mailem