Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Na kolech a elektrokolech bezpečně!

OLOMOUCKÝ KRAJ - Připomínáme cyklistům zásady bezpečné jízdy. 

Cyklistická sezóna je v plném proudu a slunečné počasí doslova láká k vyjížďkám a výletům na kolech či stále oblíbenějších elektrokolech. Řada cyklistů, především těch, kteří jezdí pravidelně, si uvědomuje, že se v hustém provozu mohou stát lehce zranitelnými a pamatují na svou bezpečnost. Najdou se však i tací, kteří na svou bezpečnost příliš nedbají.

Víte, že…

Cyklista bez přilby je 19x blíž smrti?

Reflexní materiál prodlouží vaši viditelnost až na 200 m?

Pád z kola při rychlosti 25 km/h se rovná pádu z 2,5 na zem?

Nejen o těchto, ale i dalších doporučeních ohledně bezpečné jízdy na kolech a elektrokolech hovořili v úterý 11. května odpoledne policisté, krajský koordinátor BESIP, ale také pracovníci Odboru dopravy při Městském úřadu Mohelnice s cyklisty na cyklostezce v Mohelnici. Zrovna tak se mohli s preventivně zaměřenými kontrolami setkat v uplynulých dnech také cyklisté v Olomouci nebo Velké Bystřici.

Cílem těchto preventivně pojatých akcí v duchu projektu „Na kole jen s přilbou“ je přispět k větší bezpečnosti cyklistů v silničním provozu. I když zákon o silničním provozu cyklistům starším 18 let nepřikazuje mít při jízdě na hlavě upevněnou přilbu, správně upevněná přilba při nehodě může zachránit život nebo předejít vážným zraněním s trvalými následky.

Oslovení cyklisté si odvezli drobné dárky v podobě reflexních doplňků, blikaček, cyklistických map nebo tiskovin s informacemi o správné výbavě jízdního kola a o zásadách bezpečné jízdy.

V prvních čtyřech měsících letošního roku jsme v rámci Olomouckého kraje dokumentovali 28 nehod s účastí cyklistů, dva z nich utrpěli těžká zranění. V sedmi případech zřejmě sehrál svou roli také alkohol.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
12. května 2021

Odkazy do noveho okna

Mohelnice

Mohelnice 

Detailní náhled

Mohelnice

Mohelnice 

Detailní náhled

Mohelnice

Mohelnice 

Detailní náhled

Velká Bystřice

Velká Bystřice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem