Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na kole už jezdí někdo jiný

NÁCHODSKO - Bicykl z vykradené garáže asi zamířil k jiné cyklistce. 

kolo1.jpgIlustrační foto/Policie ČRJaro sice zatím nepřichází, ale zloději kol už zřejmě cítí, že první nápor cyklistů již brzo přijde. Po odcizeném jízdním kole a dosud neznámém pachateli krádeže vloupáním do garáže rodinného domu v Novém Městě nad Metují od minulého víkendu pátrají policisté z místního obvodního oddělení. Pachatel v době od 9. do 12. 2. 201á nezjištěným způsobem vylomil vrata od garáže, vnikl dovnitř a odcizil dámské trekové kolo v hodnotě 6.000 korun.

V případě dopadení mu za přečin krádeže vloupáním hrozí až dvouletý trest odnětí svobody nebo trest peněžitý.

Co dělat pro ochranu svého jízdního kola? Například toto:

  1. Při odstavení jízdního kola na ulici použijte vždy kvalitní bezpečnostní zámek a snažte se jím kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup,...). Zastávky na odpočinek či občerstvení na výletech vybírejte tak, abyste na svá kola, byť zamčená, pokud možno viděli. Jste-li ve společnosti více cyklistů, dávejte přednost fyzické přítomnosti někoho z vás u odstavených jízdních kol.

  2. Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdních kol. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkónech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení sklepních oken a dveří, i těch průchozích ve sklepních prostorách mezi jednotlivými vchody panelových domů.

  3. Pokud městská policie v místě vašeho bydliště provádí evidenci jízdních kol, nechte si kolo zaevidovat. V každém případě mějte poznačeno výrobní číslo rámu vašeho kola, barevné provedení, nápisy a vybavení, popřípadě různá zvláštní znamení (například specielní doplňky, poškození, viditelné opravy,… – takzvané markanty) podle kterých byste mohli případně své kolo identifikovat.

  4. Dojde-li přes veškerá bezpečnostní opatření ke krádeži vašeho kola, vše ohlaste na nejbližší služebnu Policie ČR. Zde pak do protokolu uveďte výrobní číslo a markanty vašeho kola.

por. Mgr. Eva Prachařová
15. 2. 2018 v 11.45

vytisknout  e-mailem