Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Na kole jen s přilbou"

Bruntálsko - Krnov - policisté apelovali na cyklisty 

ʺNa kole jen s přilbouʺ

Bruntálsko – Krnov – policisté apelovali na cyklisty

Letní prázdniny jsou v plném proudu a počasí vybízí k projížďkám na kole. Je třeba si však uvědomit, že cyklisté patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Jen v uplynulém roce došlo v Moravskoslezském kraji k 598 dopravním nehodám způsobených cyklisty, přičemž 36 bylo těžce zraněno a 3 cyklisté zemřeli. Při většině dopravních nehod neměli cyklisté na hlavě ochrannou přilbu.

Preventivně bezpečností akce "Na kole jen s přilbou" je zaměřená právě na cyklisty a probíhá v rámci celé republiky  https://www.nakolejensprilbou.cz/. Ve středu 12. srpna 2020 proběhla tato akce také na cyklostezce v Krnově, kde policisté upozorňovali cyklisty na důležitost používání ochranné přilby při jízdě na kole, přestože zákon tuto povinnost ukládá pouze osobám mladší 18 ti let.

Povinnost nošení ochranné přilby vyplývá ze zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, ve znění pozdějších předpisů, který dle § 58 odst. 1 uvádí, že cyklista mladší 18 ti let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.

Policisté názorně cyklistům předvedli správné upevnění ochranné přilby na hlavě, ukázali vybavení jízdního kola a upozornili také na dodržování pravidel silničního provozu a používání reflexních prvků. Odměnou za čas strávený s policisty byli informační letáky, cyklomapy a reflexní předměty, které si cyklisté odvezli s sebou.

Preventivní akce proběhla již na několika místech Moravskoslezského kraje a to:

v Ostravě https://www.policie.cz/clanek/na-kole-jen-s-prilbou-99570.aspx, na Frýdeckomístecku https://www.policie.cz/clanek/projekt-na-kole-jen-s-prilbou.aspx a Opavsku https://www.policie.cz/clanek/projekt-na-kole-jen-s-prilbou-na-opavsku.aspx.

prap. Karla Špaltová

oddělení prevence

13. srpna 2020

vytisknout  e-mailem