Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na kole jen s přilbou

MS kraj – bezpečnostní akce zaměřená na smysluplnost nošení ochranných přileb 

V letních měsících stále pokračuje osvětová preventivní kampaň „Na kole jen s přilbou“. Hlavním záměrem projektu je přispět ke snížení nehodovosti, eliminovat tragické následky dopravních nehod cyklistů a upozornit na smysluplnost nošení cyklistické přilby, která je v České republice povinná pro jezdce na kole i koloběžce do 18 let.

Faktorů zapříčiňujících dopravní nehody u cyklistů je hned několik. Nejčastěji se jedná o alkohol či jiné návykové látky, nepřiměřenou rychlost a nedostatečné věnování se jízdě.

Obecně platí, že cyklisté v provozu jsou jedni z nejvíce zranitelných účastníků. Často slýcháme od dříve narozených aktérů, tedy seniorů "Za mého mladí nic takového nebylo, nepotřebuji to ani teď". Nebo "Jízda na kole jako taková se nezapomíná". Naším cílem je lidem této věkové kategorie připomenout význam ochranné přilby a také skutečnost, že úrazy se nevyhýbají ani zkušeným cyklistům.

V Moravskoslezském kraji se letos konala první akce tohoto druhu ve Frýdku-Místku, konkrétně u vodní plochy Olešná. Následně v Ostravě u cyklostezky Bělský les a další jsou plánované na Opavsku, Karvinsku, Bruntálsku a Novojičínsku.

Policisté z oddělení prevence a služby dopravní policie Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje oslovili desítky cykloturistů, upozornili na nebezpečí jízdy bez cyklo přilby a zároveň poradili, jak správně na hlavu helmu připevnit. Také pracovníci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a BESIPu se k ostravské akci připojili. Na závěr přejeme slunce nad hlavou a bezpečný návrat z cest.


Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
por. Bc. Martina Jablońská
4. července 2022

vytisknout  e-mailem