Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na kluzké dálnici havarovalo šest aut

KRAJ VYSOČINA: Řidič soupravy řádně nezajistil převážený náklad 

Ve středu ráno v době od 9.15 hodin do 11.10 hodin se na nezbytně nutnou dobu třikrát zcela zastavil provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu, a to v úseku 163. kilometru dálnice D1. Úplné zastavení provozu vždy trvalo zhruba patnáct až dvacet minut. Důvodem tohoto opatření bylo odstraňování vysypaného nákladu, který převáželo nákladní vozidlo – souprava značky Renault. Vozidlo řídil šestatřicetiletý řidič, státní občan Slovenské republiky.  Převážel k dalšímu průmyslovému zpracování živočišný tukový odpad a živočišné zbytky a vnitřnosti zvířat.
 
V úseku, kde tento odpad vytekl z nákladního vozidla na dálniční těleso, postupně havarovalo pět osobních vozidel a jedno dodávkové vozidlo. Mezi účastníky nehod byl také jeden cizí státní příslušník. Řidiči vozidel většinou nedokázali na vzniklou situaci včas zareagovat, na vozovce dostali smyk a narazili do svodidel nebo skončili mimo dálniční těleso na travnaté ploše u dálnice. Všechny havárie si vyžádaly tři lehce zraněné osoby, které musely být převezeny k ošetření do nemocnice v Brně.
 
Celá událost začala ráno patnáct minut před sedmou hodinou, kdy jsme přijali na tísňovou linku 158 několik oznámení od řidičů, že na dálnici D1 mezi 163,5 a 162. kilometrem ve směru na Prahu v blízkosti sjezdu na Velkou Bíteš je na dálnici ve středovém a pravém jízdním pruhu v délce zhruba 1 200 metrů vylitá neznámá tekutina, na které dostávají řidiči projíždějících vozidel smyk a poté havarují.
 
Policisté vyjeli na místo a zjistili, že z nákladního vozidla, který převážel živočišný odpad, postupně na dálnici  vytékal masný tekutý odpad. Nákladní vozidlo poté v prostoru sjezdu na Velkou Bíteš zastavilo. Prověřením místa jsme zjistili, že od nákladového prostru se otevřely zadní dveře a odpad vytékal na silnici postupně, část dalšího nákladu se po zastavení vozidla vysypala za stojící vozidlo. Bylo zapotřebí okamžitě povolat na místo pracovníky správy dálnice, Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina a zahájit úklidové práce a práce spojené s odstraňováním následků havárií, ke kterým v úseku postupně došlo.
 
Kvůli úklidu dálnice musel být na nezbytně nutnou dobu opakovaně zcela zastaven provoz ve směru na Prahu V místě se rychle vytvořila kolona, která dosahovala až na 175. kilometr dálnice D1. Problémy s kolonami jsme měli také na souběžné silnici II/602 mezi Domašovem a Velkou Bíteší. Na tuto silnici se řidič snažili sjíždět a tím objet uzavřený úsek dálnice D1. Na místo jsme museli do Velké Bíteše vyslat policejní hlídku, která zde řídila provoz a řidiče na objízdnou trasu naváděla.
 
Na dálnici D1 se podařilo znovu obnovit provoz v levém jízdním pruhu v 11.10 hodin a v místě byla dočasně snížena rychlost jízdy na 80 kilometrů v hodině. Ve zbývající části dálnice dále probíhaly práce související s čištěním vozovky tak, aby byla pro řidiče znovu bezpečná. Dálnici se podařilo také v pravém jízdním pruhu zprůjezdnit kolem půl čtvrté. Poté se kolony začaly rozjíždět a dopravní situace se uklidnila i na souběžné silnici II/602 mezi Velkou Bíteší a Domašovem.
 
Řidič nákladní soupravy si řádně nezajistil přepravovaný náklad a dopustil se tím přestupku, za který mu v blokovém řízení hrozí pokuta ve výši 2000 korun.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
26. červenec 2012
Odkazy do noveho okna

Nehoda D1 - 1

Nehoda D1 - 1 

Detailní náhled

Nehoda D1 - 2

Nehoda D1 - 2 

Detailní náhled

Nehoda D1 - 3

Nehoda D1 - 3 

Detailní náhled

Nehoda D1 - 4

Nehoda D1 - 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem