Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na jižní Moravě je v souvislosti s metylem stíháno už pět osob

KRAJ: Další muž byl obviněn kvůli závadné slivovici nabízené přes internet. 

I nadále se jihomoravští kriminalisté věnují problematice alkoholu kontaminovaného nebezpečným metylem a to jak po linii kriminální, tak i uniformované policie. Policisté zařazení na obvodních odděleních, cizinecké policii, dopravní službě nebo speciální pořádkové jednotce se v rámci výkonu služby zaměřují na kontroly provozoven, kde by mohl být nabízen či prodáván alkohol nad dvacet objemových procent. Během pondělka a na noci na úterý vice než dvě stovky policistů zkontrolovaly dalších 550 provozoven na celé jižní Moravě, nezjistili jsme žádná prorušení zákazu prodeje.
V Jihomoravském kraji jsme od vyhlášení mimořádného vládního opatření navštívili přes deset tisíc provozoven, přičemž spolupracujeme také s celní správou, krajskou hygienickou stanicí, Českou obchodní inspekcí či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Právě krajské hygienické stanici jsme oznamovali porušení mimořádného opatření k prodeji alkoholu, protože jsme koncem minulého týdne zjistili, že v jednom z klubů v brněnské Kounicově ulici nabízí k prodeji alkohol s dvacetiprocentním obsahem alkoholu. Prodejce údajně nevěděl, že vládní vyhláška zakazuje prodej alkoholu s obsahem už 20,0% (tj. je povolen prodej lihovin s obsahem do 19,99%). Policisté situaci na místě zadokumentovali a oznámili správnímu orgánu, který zahájí správní řízení.
Kontroly budeme dál provádět do odvolání mimořádného opatření.  
 
Věnujeme se také zjišťování původu lahví přinesených občany k bezplatnému rozboru, který obyvatelům Jihomoravského kraje jako jediný v republice nabízí krajský úřad. V několika přinesených vzorcích byla zjištěna nadlimitní koncentrace methylalkoholu. Přestože tato koncentrace je asi pětinásobně nižší, než byla zjištěna u destilátů, kterými se otrávili ostatní poškození, nebereme tento fakt na lehkou váhu a snažíme se zkompletovat celou cestu, kterou lahve na cestě ke koncovým spotřebitelům urazily.
 
Kriminalisté v minulých dnech zahájili trestní stíhání dalšího muže, který se dopustil trestné činnosti v souvislosti s distribucí závadné slivovice, kterou další, už také obviněný muž, nabízel přes internet a kterou se otrávil pacient hospitalizovaný v boskovické nemocnici i účastníci oslavy na Slovensku. I tento muž byl obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Stíhaný je na svobodě. Celkem je tedy na jižní Moravě obviněných už pět osob – dva muži a jedna žena v případu otravy mladíka z Veselí nad Moravou; a dva muži spojení s distribucí závadné slivovice přes internet.     
 
 
mjr. Petra Vedrová, 25. 9. 2012
 
Zvukové záznamy: kontroly_2509.mp3
                                5obviněných_2509.mp3

vytisknout  e-mailem