Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na jaře jsou častější nálezy munice

Vždy volejte 158. 

Se začátkem jarních zahradnických a polních prací se objevuje více případů nebezpečných nálezů nevybuchlé munice nebo střeliva. Jen od začátku roku vyjížděli policisté k bezmála padesáti nálezům podezřelých předmětů, které musel bezpečně zlikvidovat pyrotechnik. Několik z nich bylo nalezeno rybáři na brněnské přehradě. Muž z Břeclavska vykopal minu při rekonstrukci sklepa, na Brněnsku pak vyplavený dělostřelecký granát z II. světové války objevil muž při zalévání zahrady.

Přestože většina nálezů pochází z období 2. světové války a je již zkorodovaná, policisté varují, že často bývá naprosto funkční a stále může způsobit velké škody na životě a zdraví nálezců i nezúčastněných osob! V některých případech dokonce není možné munici ani převážet k likvidaci na bezpečné místo a pyrotechnici ji musí z důvodu její nestability odpálit na místě. Pokud naleznete podezřelý předmět, který připomíná munici, v žádném případě s ním nemanipulujte a neprodleně kontaktujte linku 158. Policisté nález prověří, místo zabezpečí proti pohybu osob a přivolají pyrotechnika, který rozhodne o způsobu bezpečné likvidace.

V minulosti se policisté setkali i s případy, kdy lidé své nálezy vezli autem nebo dokonce hromadnou dopravou a v tašce je přinesli přímo na policejní služebnu, aby nález ohlásili. K neštěstí jen shodou náhod nedošlo, přesto však důrazně varujeme před jakoukoliv manipulací s podezřelými předměty. 

mjr. Petra Ledabylová, 13. 3. 2024

vytisknout  e-mailem