Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na internetu poskytoval návody k trestné činnosti i výrobě drog

KRAJ, BRNO: Provozovateli stránek navíc vyhrožoval zabitím.  

Kriminalisté z jihomoravského Oddělení analytiky a informační kriminality v minulých dnech ukončili vyšetřování neobvyklého případu, na kterém pracovali několik měsíců. Dvaačtyřicetiletého muže z Brna obvinili ze spáchání přečinů nebezpečné vyhrožování, šíření toxikomanie a podněcování k trestnému činu. Trestné činnosti se měl dopouštět přibližně od prosince roku 2013, od kdy se pod několika přihlašovacími jmény přihlašoval k jednomu z diskuzních internetových portálů, kam psal nejrůznější nevhodné vulgární a rasistické příspěvky. Na diskusní portál také opakovaně umístil množství textů, ve kterých popisoval postup výroby drog –heroinu z makovic a pervitinu, a možnosti, jak je propašovat do věznice. Svými příspěvky také podněcoval k trestné činnosti - nabízel například návody, jak provést loupežné přepadení, krádež kola, vloupání do rodinného domu nebo způsob, jak se zbavit mrtvoly.
 
Administrátor stránek tyto jeho nevhodné příspěvky mazal, za což mu začal jejich autor vyhrožovat podříznutím, pobodáním nebo zapálením auta. Svými nevhodnými příspěvky se snažil diskusní portál zdiskreditovat, namísto toho však dosáhl jen toho, že proti němu kriminalisté zahájili trestní stíhání. V případě odsouzení hrozí obviněnému až pětiletý pobyt za mřížemi.  
 
Policisté upozorňují, že internet není anonymní a autoři příspěvků, které svým obsahem naplňují skutkovou podstatu některého z trestných činů, nejsou nedohledatelní ani nepostižitelní.
 
 
mjr. Petra Ledabylová, 15. 9. 2015
 
Zvukový záznam: diskutér.mp3

vytisknout  e-mailem