Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Na internetu číhají podvodníci, opatrnosti není dost

J.Hradec – Kriminalisté rozkryli trestnou činnost páchanou prostřednictvím internetu. 

Jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality slaví úspěch, neboť se jim díky dlouhodobé a usilovné práci podařilo odhalit pachatele přečinu podvodu, který svoji trestnou činnost páchal tři čtvrtě roku po celém území České republiky a to prostřednictvím internetu. Jednatřicetiletý pachatel v době od července 2010  do 9.února 2011  v úmyslu se obohatit, zveřejnil inzeráty na různých inzertních internetových portálech, kde se zaregistroval jako prodejce vystupující pod různými  nicky a komunikující prostřednictvím různých e-mailových účtů , ve kterých nabízel k prodeji různé druhy zboží  jako notebooky či  mobilní telefony . V té době ve skutečnosti žádné jím nabízené zboží neměl v úmyslu potenciálním zájemcům dodat a jeho úmyslem bylo od zájemců vylákat finanční částky v různé výši, které si od nich nechal zasílat na adresy poboček peněžního ústavu ve Slavonicích, Dačicích a Nové Bystřici   na svůj bankovní účet, kdy tímto svým jednáním způsobil nejméně 24 poškozeným škodu v celkové výši nejméně 69 200 korun. Ve svém oboru nebyl žádným nováčkem, neboť  byl za trestný čin podvod odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Pardubicích. Jeho jednání bylo rafinované, jelikož částky, které si nechal zasílat od poškozených byly vždy nižší než 5 000 korun a tudíž spoléhal na to, že každý takový případ bude policií zadokumentován pouze jednotlivě jako přestupek a že mezi případy nebude zjištěna souvislost. Pachatel  podvodu se však ve svém jednání „ přepočítal“, neboť právě jindřichohradečtí kriminalisté   jeho dlouhodobou trestnou činnost rozkryli a  případy vedené pod přestupky  z celého území naší vlasti sloučili v jednu trestní  věc. Dne 23. února  2011 nad pachatelem  „ spadla pomyslná klec“ a podvodník byl kriminalisty zadržen . Nyní  je trestně stíhán, kdy  komisař služby kriminální policie a vyšetřování  vypracoval podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby.
 
motiv_ilustr klávesnice.jpgmotiv_ilustr klávesnice.jpg
 
 Policie varuje : Podvodů na internetových portálech stále přibývá!
 
Podvodníci si na portálu poskytují navzájem pozitivní hodnocení. Běžný občan pak lehce uvěří , že inzerent je solidní a solventní a proto od něj zboží objedná a následně i koupí.
 
Doporučení police: Než se občan rozhodne pro koupi prostřednictvím internetového portálu,  je dobré vyhledat časový úsek po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu. Jestliže dojde ke stížnostem občanů na neseriózního inzerenta, tak správce portálu ukončí možnost obchodování danému prodejci.
Zároveň je vhodné nezasílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí požadované zásilky.
 
Podvody páchané prostřednictvím internetu mají vzestupnou tendenci, jejich zadokumentování je velmi složité , rovněž tak je nelehký úkol policie, aby pachatele této trestné činnosti vypátrala a v rámci úkonů trestního řízení i obstarala důkazní materiál, který jej z jeho páchaných skutků usvědčí.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
28. února 2011

vytisknout  e-mailem