Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na houby bez notebooku!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: „Houbaři, nenechávejte v odstavených autech cenné věci!“ 

 

Houbař ve své výbavě do lesa jistě počítá s taškou, košem či nůší, nožem, svačinou, osobními doklady a třeba telefonem. Houbař, který nejde do lesa za humny, vyjíždí často za houbami autem. Proč si ale s sebou na houby bere notebook? Proč si bere kabelku s platebními kartami? Proč si bere dokumenty do zaměstnání? Možná to ani sám neví, ale když zaparkuje auto u lesa, uvědomí si, že tyto nehoubařské věci do lesa neponese a nechá je v zaparkovaném autě. V o trošku lepším případě dá věci do kufru auta, v horším případě je nechá ležet na sedadle nebo „schová“ pod sedadla a odchází do lesa s myslí upřenou pouze na houby. K lesům ve stejném období vyrážejí i zloději, kteří nejdou po houbách, ale po noteboocích, kabelkách s mobily a penězi. V odstaveném autě, které nic nenabízí, logicky nic nekradou a jdou hledat jinam. Podobně jako houbař. Ovšem auto, v němž je nabídnutý notebook nebo kabelka nebo jiná taška, to je pro něj úlovek! Stačí pár sekund a ujíždí s notebookem, telefonem či platební kartou.

V pátek 19. října po poledni zaparkoval auto u lesa nedaleko motorestu Rasová muž, který odešel do lesa na houby a v autě nechal na podlaze u spolujezdce tašku s notebookem a v přihrádce mobil. Když se vrátil k autu, našel poničený zámek dveří a dvě rozbitá okna. Notebook ani mobil nenašel. Vloupání se škodou osmatřicet tisíc korun oznámil na policii. Bojkovičtí policisté začali hledat pachatele, který se dopustil trestných činů krádeže a poškození cizí věci.

Protože bojkovičtí policisté takové neopatrné houbaře a výletníky znají, jezdívají průběžně do těchto lokalit hlídkovat před zloději a zároveň přitom občas nahlížejí do aut, jestli v nich někdo nenechal vystaveno něco cenného, co by mohlo lákat zloděje. Majitelům těchto aut, v nichž uvidí odložené cennosti, následně napíšou alespoň dopis s upozorněním, že řidič onoho auta zvyšuje pravděpodobnost vloupání. Po tomto upozornění si třeba příště houbař toto zbytečné riziko uvědomí, v autě cenné věci nenechá a zloději tak nedá šanci. Jednoduchým pravidlem zůstává: Neodkládat v autě cenné věci! Právě takový dopis v těchto dnech dostane od bojkovických policistů například majitel citroenu z Uherského Brodu, který před pár dny nechal ve stejné lokalitě zaparkované auto i s cennostmi viditelnými při pohledu do interiéru.


22. říjen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem