Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na Hornolidečsku už mohou klidně spát

VSETÍNSKO: Muži skončili v policejních poutech.  

Policisté z Horní Lidče zadrželi v noci na neděli dva muže z blízkého zahraničí, kteří vykradli na Hornolidečsku několik objektů. Kriminalisté včera oba muže ve věku 24 a 30 let obvinili  z trestných činů krádež a poškození cizí věci provedených formou spolupachatelství.  
 
V neděli kolem jedné hodiny v noci si hornolidečtí policisté všimli vozidla Škoda Octavie se zahraniční registrační značkou, které projíždělo po silnici první třídy v Horní Lidči. Policisté měli od veřejnosti poznatek, že se toto vozidlo objevovalo na Hornolidečsku vždy v souvislosti s vloupáním do obchodů nebo při další trestné činnosti. Z tohoto důvodu vozidlo zastavili. Osádku tvořili dva pánové podezřelí z páchání kriminality na hornolidečsku, proto je policisté zadrželi a eskortovali s pouty na rukou do policejních cel.
 
Na případu nadále pracovali kriminalisté, kteří včera oba muže vyslechli a obvinili ze dvou trestných činů. Dvojice mužů spáchala za uplynulých 16 dnů 9 trestných činů. Koncem prosince se obvinění pokoušeli vloupat do prodejny potravin ve Střelné, dovnitř se jim však nepodařilo dostat. Večer 6. ledna pak vykradli prodejnu smíšeného zboží ve Valašské Polance, odkud si odnesli několik kartonů cigaret, pivo a 15 lahví rumu. Zřejmě měli ten večer málo, protože ještě vnikli ve stejné obci do prodejny textilu. Tam vzali pouze peníze - něco přes tisíc korun. O pět dnů později přijeli ve večerních hodinách oktávkou na Hornolidečsko znovu, tentokrát si vytipovali zaparkovaný autobus ve Valašské Polance, uvnitř však nenašli nic k odcizení, proto popojeli do Lidečka, kde se pokoušeli vniknout do obchodu s potravinami. Jelikož je vyrušil náhodný kolemjdoucí, z místa odjeli s prázdnou. Směřovali pak do Horní Lidče, kde vnikli za použití sekery do obchodu s potravinami, odkud ukradli alkohol a cigarety za necelé 4 000 korun. Během ledna zavítala dvojice zlodějů i mimo náš okres, a to do Vizovic, kde ukradla olejový kompresor a dále se tam pánové pokoušeli vloupat do firmy. Jednou pak kradli v prodejně textilu a obuvi ve Valašských Kloboukách. Obvinění napáchali celkem škodu přesahující 110 000 korun.
 
Do České republiky se vydávali pánové vždy společně. Na cestách si vytipovávali objekty, které vykradou. Krást se však vydával pouze starší z mužů, který za použití páčidla či sekery vnikal do objektů. Mladší vždy čekal v autě, které mu patří. Jejich dohoda v případě „úspěchu“ zněla: „Padesát na padesát“.
 
Oba muže policejní komisař včera večer po sdělení obvinění ze zadržení propustil. Za trestné činy krádež a poškození cizí věci jim hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.   
 
 
 
21. ledna 2014, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem