Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Na dálnici D5 nebezpečně kličkoval kamion . . . jeho řidič byl opilý

BEROUN - Řidiči, který nadýchal bezmála tři promile alkoholu, sdělili policisté obvinění z trestného činu obecného ohrožení. 

Policisté z dálničního oddělení Rudná kontrolovali v minulých dnech srbský kamion, na jehož zvláštní a nebezpečnou jízdu upozornil policisty prostřednictvím tísňové linky 158 řidič jiného nákladního vozu. Ten také po celou dobu informoval policisty o jeho nebezpečné jiždě a následném sjezdu na benzinovou čerpací stanici, kde na něj již čekali policisté.

Ti u řidiče nákladní soupravy, který jel ve směru na Prahu, provedli kontrolu spojenou s orientační dechovou zkouškou. Její výsledek byl i pro samotné policisty značně překvapující a nepochopitelný. 46letý Srb řídil nákladní vůz s návěsem, naloženým 17 paletami cihel, s téměř třemi promile alkoholu.

Tato vysoká hladina alkoholu se samozřejmě odrazila na jeho schopnostech při řízení, kdy nebyl schopen udržet soupravu v jízdním pruhu, stále přejížděl od odstavného pruhu až do levého jízdního pruhu dálnice. Jak následně policisté zadokumentovali, svou nebezpečnou jízdou, kdy v tomto stavu stačil ujet čtrnáct kilometrů (mezi 37. a 51. kilometrem D5 směrem na Prahu), ohrozil více jak dvě desítky vozidel, včetně jejich osádek.

Opilého řidiče kamionu policisté zadrželi a umístili do policejní cely. Poté, co byl schopen podrobit se procesním úkonům a výslechu k celé věci, mu policisté služby kriminální policie a vyšetřování v Berouně sdělili obvinění z trestného činu obecného ohrožení podle § 272 odst. 1 trestního zákoníku (trestní sazba tři až osm let odnětí svobody). Soud v jeho případě akceptoval vazbu, a to z důvodu, aby se trestnímu stíhání nevyhýbal.

Jak sám obviněný řidič uvedl, večer na odstavném parkovišti vypil půllitrovou láhev vodky a z další láhve ještě asi třetinu. Ráno ale nepociťoval známky opilosti, a proto pokračoval v jízdě do místa určení. Se sedmnácti paletami cihel, které naložil v Belgii, mířil do města Kosova Mitrovice.

A jak vypadala jeho nebezpečná jízda je vidět na záběrech z palubní kamery řidiče, který kontaktoval linku 158 a rovněž poskytl záznam z kamery. Tomuto řidiči děkujeme za všímavost. Díky jeho reakci a okamžitému řešení situace policisty z dálničního oddělení Rudná, nedošlo k žádným závažným kolizím.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
12. října 2022

vytisknout  e-mailem