Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na dálnici D1 havarovalo padesát vozidel

KRAJ VYSOČINA: Při hromadné nehodě zdravotníci ošetřili devatenáct osob 

Při  hromadné dopravní nehodě, která se stala v neděli 8. února kolem půl dvanácté na 117. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu, havarovalo celkem padesát vozidel. Jednalo se o třiatřicet osobních vozidel, šestnáct nákladních vozidel a jeden autobus. Policisté v této souvislosti zadokumentovali celkem devět dopravních nehod různým počet účastníků a řidiči si v dalších pěti případech nehodu za asistence policie vyřešili sepsáním euroformuláře. Hmotná škoda bude s největší pravděpodobností přesahovat devět milionů korun. 
 
Při dopravní nehodě se také zranili její účastníci. Zdravotníci převezli k ošetření celkem 18 osob, někteří byli po ošetření propuštěni do domácího léčení. Jednu těžce zraněnou ženu transportoval vrtulník letecké služby do brněnské nemocnice. Zhruba polovina účastníků hromadné dopravní nehody byli cizí státní příslušníci, z nichž někteří byli také mezi zraněnými.
 
První volání, které se týkalo hromadné dopravní nehody, jsme přijali na integrovaném operačním středisku v 11 hodin 27 minut. Telefonoval nám řidič, který projížděl po dálnici D1 v opačném směru. Jeho původní informace hovořila o nehodě jednoho nákladního vozidla a zhruba šesti osobních vozidel. Situace byla nakonec mnohem vážnější, neboť během několika minut v místě havarovaly desítky vozidel, kdy konečné číslo je padesát.
 
Na odstraňování následků dopravní nehody, zejména na zadokumentování hromadné nehody a koordinací činností hlídek na místě, se podílelo přímo na dálnici D1 čtyřiadvacet  policistů. Na místo byli vysláni službu konající policisté z dopravních inspektorátů Jihlava, Havlíčkův Brod a Pelhřimov, další policisté byli do služby povolání z volna z míst jejich bydliště. Prioritním úkolem policejních hlídek bylo co nejdříve zajistit místo nehody, poskytnout součinnost při poskytnutí pomoci zraněným osobám a poté co nejrychleji zadokumentovat jednotlivé nehody tak, aby se mohla začít vyprošťovat havarovaná vozidla.
 
Hromadná nehoda v půl dvanácté úplně zastavila provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu. Zhruba na půl hodiny byl zastaven také provoz ve směru na Brno. V tomto směru pak zůstal neprůjezdný levý jízdní pruh. Důvodem omezení provozu byl příjezd vozidel integrovaného záchranného systému k místu nehody, a také přistávání vrtulníku letecké záchranné služby. Řidiči, kteří po dálnici D1 mířili na Prahu, museli sjíždět z dálnice na exitu 119 ve Velkém Beranově a poté pokračovali přes průtah městem Jihlava  a na dálnici D1 se vraceli na exitu 112. 
 
Na trase z Velkého Beranova do Jihlavy byl proto v odpoledních hodinách velice silný provoz a vytvářely se kolony. Z toho důvodu se ve spolupráci se Službami města Jihlavy prodlužoval interval na světelné křižovatce na okraji Jihlavy na ulici Brněnská. Povětrnostní situace na Vysočině byla celé odpoledne nepříznivá, opakovaly se lokální a silné sněhové přeháňky a v kombinaci se silným nárazovým větrem se na silnicích nižších tříd tvořily sněhové jazyky. Tyto silnice tak byly sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Navečer se v dopravě na Vysočině projevil rozjezd návštěvníků ze světového poháru v biatlonu z Nového Města na Moravě, takže například na silnici mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou se vytvořila souvislá kolona vozidel. Tato kolona pak výrazně ovlivnila možnost plynulejšího sjíždění vozidel z dálnice D1 ve Velkém Beranově.
 
Policistům se podařilo na dálnici v 18.05 hodin v místě hromadné nehody zprovoznit levý jízdní pruh. Kolona vozidel za hromadnou nehodou v té době sahala až na 123. kilometr. Po dvaadvacáté hodině se podařilo odtahovým službám odstranit z místa havarovaná vozidla a dálnice D1 pak byla plně průjezdná.
 
Okolnosti a míra zavinění jednotlivých účastníků nehody jsou stále předmětem policejního šetření. Na samém počátku nehody se jednalo o kolizi mezi dvěma osobními vozidly a cisternou. Lze ale říci, že výraznou měrou se na včerejší hromadné nehodě podepsalo nepříznivé počasí. Jednotliví účastníci nehody shodně hovořili o tom, že se nad místem přehnala prudká sněhová bouře, kterou nazvali bílou tmou. Viditelnost v daném místě byla nulová a na to řidiči vozidel nedokázali adekvátně zareagovat.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
9. únor 2015
 

vytisknout  e-mailem