Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Na cyklostezce se srazili opilí cyklisté

VSETÍNSKO: Letos jsme zaznamenali už 50 nehod s účastí cyklistů.  

Letos evidujeme již 50 dopravních nehod s účastí cyklistů. Ve 32 případech byli cyklisté viníky dopravních nehod. Jeden cyklista při nehodě zemřel, a to včera. 3 cyklisté utrpěli těžká zranění a 34 účastníků na jízdních kolech se zranilo lehce. Co se týká alkoholu, tak při dopravních nehodách 24 účastníků požilo alkohol. Čtyři dopravní nehody se staly na cyklostezkách, poslední evidujeme uplynulý pátek.
 
Někteří lidé si myslí, že na stezce pro cyklisty neplatí pravidla silničního provozu. Tito lidé jsou ale na omylu, protože cyklistická stezka je podle zákona pozemní komunikace, tudíž pro cyklisty a další účastníky zde platí stejné povinnosti jako na ostatních silnicích. Tedy i střety cyklistů se řeší jako dopravní nehody. Na všech pozemních komunikacích, a tedy i na cyklostezkách platí pro cyklisty zákaz požívání alkoholu před nebo během jízdy.
 
Uplynulý pátek v jedenáct hodin večer se na neosvětleném úseku cyklostezky v katastru Hovězí srazili dva muži na kolech. Oba jeli opilí a oba utrpěli po střetu lehká zranění. Třiapadesátiletý muž z Hovězí jel na bicyklu od Janové ve skupince cyklistů. Při míjení s protijedoucím cyklistou se srazili a oba spadli na zem. Zraněné muže z místa odvezla rychlá záchranná služba na ošetření do nemocnice. Hověžan nadýchal po nehodě něco málo přes jedno promile a dvaačtyřicetiletý muž z Hošťálkové 0,65 promile. Kdo nehodu zavinil, zatím není jasné. Jisté ale je, že oba cyklisté budou za jízdu pod vlivem alkoholu ve správním řízení potrestáni. Starší z cyklistů s vyšší hladinou alkoholu v dechu může dostat pokutu až do 50 000 korun a mladší, který nadýchal pod jedno promile, až 20 000 pokutu.
 
Starší z mužů navíc neměl kolo vybavené předepsaným osvětlením pro jízdu za snížené viditelnosti.   
 
 
26. června 2012, por. Mgr. Lenka Javorková
 

vytisknout  e-mailem