Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Na čtrnáctém ročníku ceny Michala Velíška byly oceněny i děti

BENEŠOVSKO – Mezi nominovanými byl i Matěj Žížala, žák třetí třídy bystřické základní školy, který při březnové nehodě jejich školního autobusu svou pohotovou reakcí zachránil život svojí spolužačce. 

Ve středu 6. listopadu od 13 hodin proběhl v Rezidenci primátora hl. m. Prahy již 14. ročník udílení Ceny Michala Velíška. Z celkem 103 nominovaných vzešli tři finalisté. Cenu Michala Velíška za rok 2019 si nakonec odnesl pan Ladislav Bezděk, který při záchraně života ženy v pražských Stodůlkách před agresivním útočníkem sám utrpěl několik bodných ran. Nebýt jeho pomoci, napadená by brutální útok nepřežila. Agresor jí totiž, stejně jako jemu, způsobil vážné zranění a opakovaně ji napadl i přesto, že již byla v bezvědomí.

Kromě dospělých bylo na tuto cenu, letos poprvé v historii, nominováno i 20 dětí, kterým právem patřilo veřejné poděkování za jejich odvahu a duchapřítomnost. Jejich příběhy jsou obdivuhodné, dokázaly to, k čemu by se mnohdy neodhodlal ani dospělý. Mezi nimi byl i Matěj Žížala, žák třetí třídy Základní školy Bystřice, který svou pohotovou reakcí zachránil život své spolužačce při nehodě jejich školního autobusu. Informovali jsme zde. Náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Václav Velčovský dětem mimo jiné řekl: „… Dokázali jste, že umíte v jedné vteřině změnit svět… Jménem nejen ministerstva, ale i jménem všech dospělých vám chci poděkovat, že můžete být vzorem nejen pro své spolužáky, ale i pro nás dospělé…“

První Cena Michala Velíška byla udělena v roce 2006. Jejím smyslem je dát nejširší veřejnosti prostor upozornit na příběhy osobní statečnosti a následně vyjádřit poděkování a úctu lidem, kteří neváhali pomoci těm, kdo to nečekaně potřebovali, bez ohledu na možné důsledky pro ně samotné. Toto morální ocenění se snaží bojovat proti lidské lhostejnosti a vyzdvihuje jednání těch, kteří se v kritické situaci zachovali příkladně. Cena Michala Velíška je určena pro neprofesionály všech generací. S předáním hlavní ceny nejsou spojeny finanční dary ani jiné výhody. Více informací naleznete zde.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
7. listopadu 2019

Odkazy do noveho okna

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška 

Detailní náhled

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška 

Detailní náhled

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška 

Detailní náhled

Cena Michala Velíška

Cena Michala Velíška 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem