Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na celníky podán návrh na podání obžaloby

Další případ korupce ve státní správě předali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) státnímu zastupitelství. Detektivové ÚOKFK navrhli podat obžalobu na dva celníky (36 a 43 let), kteří pracovali na Celním úřadu Ústí nad Labem. Proti těmto mužům bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby (§ 329 odst. 1 písm. a trestního zákoníku) a přijetí úplatku (§ 331 odst. 2, odst. 3 písm. b trestního zákoníku).  

Celníkům je kladeno za vinu, že koncem února 2010, na parkovišti benzínové čerpací stanice na dálnici D8 u obce Chlumec, kontrolovali bezpečnostní přestávky řidičů. Při tom měli uložit řidiči autobusu desetitisícovou blokovou pokutu, za nedodržení stanovené doby odpočinku. Jako potvrzení mu vydali útržek bloku na pokutu na místě zaplacenou v hodnotě jednoho tisíce korun, který přepsali na hodnotu deset tisíc korun. Finanční částku ve výši devět tisíc korun si ponechali pro svou potřebu.
 
Policisté dále zjistili, že dvojice obviněných celníků měla v září loňského roku na dálnici D8 minimálně v osmi případech žádat a převzít úplatky v rozmezí 30 - 250 Euro za to, že s řidiči nebudou řešit nedodržení stanovené doby odpočinku řidičů. Tyto přestupky se přitom  mohly řešit pouze uložením kauce, nikoliv uložením pokuty.  
 
Na případu pracovali detektivové ÚOKFK společně s vedením Celního úřadu Ústí nad Labem. Pokud budou obvinění za své jednání odsouzeni, hrozí jim trest odnětí svobody až na osm let.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
4. 7. 2011

vytisknout  e-mailem