Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na Brno mimořádně dohlížela více než stovka mužů zákona

BRNO: Večer byl především ve znamení podnapilých mladistvých 

Od páteční jedenadvacáté hodiny do sobotní třetí hodiny ranní proběhla v brněnských ulicích policejní akce "Surprise". Akce proběhla ve všech městských částech. Cílem bylo eliminovat protiprávní jednání na území Statutárního města Brna. Kromě obvyklého počtu standardně sloužících policistů se do akce zapojilo celkem 100 policistů prakticky ze všech útvarů. Šlo o policisty z obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, služby kriminální policie a vyšetřování. Účastnila se také tři družstva speciální pořádkové jednotky a dvě hlídky ze služby cizinecké policie krajského ředitelství. V některých lokalitách se přidali i strážníci městské policie.

Kontrolám neunikli řidiči motorových vozidel ani mladiství popíjející alkohol. Procházeli jsme také bary, herny a další prostory, kde se ve zvýšené míře vyskytují osoby páchající trestnou činnost. Policisté se také zaměřili na osoby, které byly v pátrání.

Při dozoru na silnicích zkontrolovali policisté celkem 45 řidičů, přestupků se dopustilo 21 z nich. Na pokutách jsme vybrali 22 500 korun. Jeden z řidičů, který se prohnal kolem policejního radaru více než devádesátikilometrovou rychlostí, se bude zodpovídat ve správním řízení. Jednalo se totiž o opakovaný prohřešek. Ve správním řízení přijde o řidičský průkaz.

Pořádkoví policisté "pokazili" večer 35 mladistvým osobám, které v rozporu s předpisy požívaly alkoholické nápoje. Hříšníky si vyzvedávali jejich rodiče až do rána na policejní služebně. Prošli jsme celkem  149 barů a restauračních zařízení, zkontrolovali 445 osob a získali mnohé poznatky pro další policejní práci. Zadrželi jsme i jednoho pachatele trestného činu poškozování cizí věci (policisté z cizinecké policie).

Našli jsme jednoho hledaného cizince, který se skrýval před úřady. Dalších 5 osob muselo cizineckým policistům vysvětlovat chybějící dokumenty. Při akci došlo k významnému poklesu trestné činnosti. Masivní přítomnost uniforem v brněnských ulicích mnohdy znamenala, že jsme se k místům konfliktů dostali dříve, než nám byly hlášeny.

Rekordmanem večera byl sedmnáctiletý mladík, kterému policisté při orientační dechové zkoušce naměřili ve tři ráno přes dvě promile. Vzhledem ke stavu připomínajícímu téměř otravu alkoholem skončil na záchytce.

por. Pavel Šváb, 19.02.2011

Zvukový záznam: Na Brno.mp3

vytisknout  e-mailem