Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na bezpečnost a dodržování předpisů dohlíží policie i v lesích

KRAJ - Policisté kontrolovali vjezd a parkování na území Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a Český Ráj. 

Poslední letní měsíc vybízel svým deštivým počasím k návštěvě lesa za účelem zahájení letošní houbařské sezony. Mezi tradiční návštěvníky, ať už houbaře nebo turisty, zavítali do našich lesů i policisté za účelem kontroly dodržování platných předpisů, a to zejména z oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

3Policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a také policisté z odboru cizinecké policie se v období od července do konce září pravidelně pohybovali ve zmíněných lokalitách a prováděli kontroly řidičů motorových vozidel, kteří porušovali zejména tyto předpisy:

Zákon č. 289/1995 Sb. Zákon o lesích

§ 20 Zákaz některých činností v lesích

§ 53 odst. 1. Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v rámci obecného užívání lesa v lese:

a) ruší klid a ticho,
b) hrabe stelivo,
c) vyzvedává semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin,
d) bez povolení sbírá semena lesních dřevin, jmelí a ochmet,
e) sbírá lesní plody způsobem poškozujícím les,
f) táboří mimo vyhrazená místa,
g) bez souhlasu vlastníka poruší zákaz vjezdu a stání motorovým vozidlem,
h) vstoupí do oplocených nebo zákazem vstupu označených míst,
i) vstoupí do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví,
j) jezdí mimo cesty a vyznačené trasy na kole, na koni, na lyžích a na saních,
k) pase nebo prohání dobytek nebo umožňuje výběh hospodářským zvířatům do lesních porostů,
l) naruší půdní kryt nebo vodní režim nepovolenou těžbou hlíny, písku nebo kamene,
m) bez povolení, popřípadě bez ohlášení provádí terénní úpravy nebo jiné stavby (například chodníky, oplocení), pokud nejde o přestupek podle zvláštních předpisů,
n) těží nebo poškozuje stromy a keře lesních dřevin,
o) nebo do vzdálenosti 50 m od okraje lesa rozdělává nebo udržuje otevřené ohně nebo odhazuje hořící nebo doutnající předměty,
p) koná bez oznámení orgánu státní správy lesů organizované nebo hromadné sportovní akce,
r) odhazuje odpady nebo odpadky,
s) kouří.

Zákon č. 114/1992 Sb. Zákon České národní rady o ochraně přírody a krajiny

§ 26 odst. 1. písm. c) Na celém území chráněných krajinných oblastí je zakázáno vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vjezdu a setrvávání vozidel orgánů státní správy, vozidel potřebných pro lesní a zemědělské hospodaření, obranu státu a ochranu státních hranic, požární ochranu a zdravotní a veterinární službu,

Dle §16 je pak na celém území národních parků zakázáno vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody (neplatí pro vyjmenovaná vozidla!)

Dle § 19 je omezen vstup, vjezd, volný pohyb osob mimo zastavěné území, výčet zakázaných činností stanoví návštěvní řády a výše uvedený zákon č. 114/1992 Sb. a.

Zákon č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích

§ 4 písm. c) řídit se světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace.

§ 125 odst. 1 písm. K)

1
Policisté absolvovali v celkovém počtu 22 kontrolních dní v oblastech Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a Český Ráj, kdy zjistili a pokutovali celkem 46 porušení shora uvedených předpisů, a to především nepovolený vjezd a parkování na území lesa. Mezi nečastější přestupce patřili houbaři.

První říjnový víkend policisté opět pokračovali v kontrolách řidičů, kdy se zaměřili především na nepovolené vjezdy motorkářů do Chráněné krajinné oblasti či jízdu mimo schválené komunikace. Během celého víkendu policisté odhalili celkem 24 porušení předpisů. Ve třech případech byli přestupci oznámeni příslušnému správnímu úřadu pro jízdu mimo schválené komunikace. Ve dvou případech byli oznámeni pro držení omamných a psychotropních látek. Policisté uložili celkem 13 příkazů na místě formou blokové pokuty. Dále  vypátrali kradenou státní poznávací značku, odhalili dva řidiče, kteří nebyli držiteli řidičského oprávnění a jednoho řidiče motocyklu se záměrně zakrytou poznávací značkou. Jeden z řidičů u sebe neměl doklady a na konec odhalili jednoho řidiče, který byl pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Do víkendové akce bylo nasazeno celkem 24 policistů s terénními vozidly a čtyřkolkami v barvách policie. Dopravně bezpečností akce tohoto charakteru nebyla zcela jistě poslední na území Libereckého kraje. Do konce roku se budou policisté objevovat v lesích i na horách, kde budou i nadále dohlížet na bezpečnost a dodržování právních předpisů.
 

5. 10. 2021
nprap. Bc. Markéta Razáková'
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem