Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na Apríla besedovali s maturanty

Práce kriminalisty studenty velice zajímala 

Ve středu 1. dubna 2009 se vypravili policisté do Střední průmyslové školy v Hronově. Nebyl to žádný aprílový žertík, tisková mluvčí společně s kriminalistickým technikem si šli pobesedovat s maturanty. Nejprve studenty seznámili s posláním a prací policie v obecné rovině, pak jim dali prostor k rozmanitým dotazům. Studenty, kteří už byli mnohdy majiteli motorových vozidel, jednak zajímaly různé dopravní normy a postihy za jejich nedodržení, ale především se vyptávali na zážitky přímo z praxe. Kriminalista tak studentům poodkryl něco ze zákulisí náročné práce technika.

„Mohu říci, že většinou jsem já hned druhou osobu, která se dostane na místo činu, první je sám pachatel“, zahájil svůj výklad. „Na mě pak leží ta odpovědnost, zda najdu a zajistím nějaké stopy, které pak pomohou pachatele dopadnout a následně usvědčit před soudem.“ Mladíky v lavicích zajímalo, zda policisté mají stejné vybavení a umí stejné techniky jako inspektoři v nejrůznějších seriálech, ptali se také, nakolik jsou ony akční epizody vzdálené od skutečné reality v terénu. Na mnohých tvářích probleskl smích při vtipných odpovědích, pak zase zvážněly. To, když se policisté zmínili o tragických následcích násilných činů nebo dopravních nehod a zoufalých pozůstalých z rodiny a přátel. Snad každý z nich si uměl představit, jaké to je sedět vedle někoho v autě nebo za někým na motorce. O neblahou zkušenost s vážnou nehodou nebo tragickou trestnou činností však zatím naštěstí nemusel podělit ani jeden z nich. 

Studenti se zajímali také o možnosti přijetí k policii a někteří z nich přiznali vážný zájem o policejní práci po maturitě. Na skutečnost, že nebude moci dělat hned kriminalistu, ale nejdřív se bude muset něco naučit a získat praxi jako pořádkový nebo dopravní policista, sice jeden z mládenců nehleděl s nadšením, ale uznal, že každou práci, kterou chce dělat dobře a pořádně, se musí nejprve naučit.
por. Bc. Eva Prachařová

vytisknout  e-mailem