Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Myslete na zabezpečení chat před zimním obdobím

VSETÍNSKO: Policisté kontrolovali rekreační chaty na Hornolidečsku.  

Včera se vydali hornolidečtí policisté kontrolovat rekreační chaty. Důvod byl čistě preventivní. Cílem bylo zjistit, zda nejsou objekty narušené a rovněž zda mají majitelé chaty na zimu zabezpečené.
 
Hornolidečtí policisté si na tuto činnost vyčlenili celý včerejší den. Do terénu vyrazily dvě hlídky a ty postupně prošly chatové oblasti v katastru Francovy Lhoty, Valašské Senice, Valašských Příkaz, Študlova, Střelné, Francovy Lhoty, Lužné, Prlova a Pozděchova. Policisté během dne zkontrolovali osm desítek víkendových chat či chalup. U každé chaty zanechali lístek o kontrole, v případě, že by zjistili nějaký nedostatek např. nezajištěné okenice atd., tak by pochybení na lístek napsali. To však včera nebylo potřeba.
 
Cílem těchto preventivních akcí bývá nejenom fyzická kontrola objektů, ale rovněž i komunikace s osadníky chatových oblastí za účelem zjištění poznatků k podezřelým osobám či vozidlům, a také kontrola dodržování zákona o ochraně přírody a krajiny a zákona o lesích. Jmenované zákony zakazují vjíždět do lesů a oblastí CHKO.
 
Od začátku letošního roku jsme v okrese Vsetín zaevidovali 89 vloupání do rekreačních objektů, z nichž zloději zcizili především zahradní techniku, elektrické ruční nářadí, ale i jídlo, alkohol nebo drobnou elektroniku. Existuje určitá skupina zlodějů, která do chat vniká pouze za účelem nalezení nějakého jídla a přenocování. Stává se, že zloději v chatách takto stráví i několik dnů.
 
Rady a doporučení
 
Majitelům chat a chalup doporučujeme, aby si objekt před zimním obdobím vhodným způsobem, s ohledem na hodnotu zařízení, zabezpečili a hodnotnější věci raději odvezli na bezpečnější místo. Další důležitým doporučením je, aby si objekt i přes zimu kontrolovali, případně se na kontrolách domluvili se sousedy. A určitě není rozumné nechávat v okolí chat žebříky a další věci, které by mohly usnadnit pachateli vloupání.  
 
 
4. listopadu 2014, por. Mgr. Lenka Javorková
 
 
 

vytisknout  e-mailem