Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Můžu už za volant?

Tak tuhle otázku si položilo asi již mnoho řidičů poté, co se zúčastnili nějaké oslavy. Pojďme se tedy na tento problém podívat trochu zblízka. Není asi třeba připomínat, že v České republice je nulová tolerance alkoholu u řidičů. Je potřeba si uvědomit, že opilý řidič se může dopustit nejenom přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, ale také trestného činu dle § 274 tr. zákoníku - Ohrožení pod vlivem návykové látky. Každý, kdo se chce po nějaké oslavě dostat v pořádku domů i se svým vozem, má v podstatě 3 možnosti. 

     Nepít alkohol  vůbec. Tato možnost je nejjistější, ale pro účastníka oslavy nejméně oblíbená. Je ale samozřejmé, že při pozvání na oslavu si už dopředu musím uvědomit, zda chci a budu pít alkohol nebo ne. V případě, že si odpovím ano, volba dopravy na oslavu by neměla skončit u vlastního vozidla. Do této možnosti  lze zařadit i požívání nealkoholického piva. Toto je určeno nejen pro řidiče, ale např. i pro sportovce. Dle platné legislativy se za nealkoholické pivo považuje takové, které má obsah alkoholu méně než 0,5%.
 
     Napít se a vystřízlivět. Tato volba je nejhorší ze všech. Vystřízlivění ovlivňuje mnoho činitelů a abychom si mohli být jistí, je třeba tuto skutečnost ověřit. Na trhu je mnoho zařízení na zjištění přítomnosti alkoholu v těle, počínaje detekčními trubičkami za cenu od 200,-Kč a konče digitálním alkohol testerem za cenu od 500,-Kč do několika desítek tisíc korun. Ruku na srdce, kolik z nás má toto vybavení ve vozidle? A spokojit se s domněním, že „už to vyprchalo“ je velmi nezodpovědné.  Jsou sice vzorce na výpočet rychlosti odbourávání alkoholu z organismu, ale tyto jsou spíše informativní. Výsledek je vždy ovlivněn pohlavím, tělesnou výškou a váhou, zdravotním stavem, prostředím ve kterém jsme a jídlem které jsme konzumovali. Všechny tyto činitele mohou odbourávání alkoholu nejen zrychlit, ale hlavně zpomalit. Z odborných publikací vyplývá, že rychlost odbourávání alkoholu v těle je např. u ženy od 0,085g a u mužů od 0,1g alkoholu na 1 kg tělesné váhy a 1 hodinu. Pro představu: u muže vážícího 80 kg bude za 1 hodinu odbouráno 8 g alkoholu, v 1 půllitrovém pivu je v průměru kolem 20 g alkoholu. Jednoduchým výpočtem tedy získáme orientační dobu potřebnou pro odbourání 1 půllitru piva a to v délce 2,5 hodiny. Pozor na tvrdý alkohol, jelikož v jednom „panáku“ 40% lihoviny (0,5dcl) je v průměru okolo 16 g alkoholu. Takže žádné „dej si panáka, za hoďku ho vydejcháš“!
 
     Napít se a nechat se odvézt. Je tím míněno využití profesionální služby společností, které se zabývají odvozem osob včetně jejich vozidel při využití vlastního řidiče. V případě, že byste se rozhodli využít nabídku kamaráda typu „já tě odvezu, já měl jen jedno“ a předáte tak vozidlo osobě, která je pod vlivem alkoholu, vyviníte se tak sice z řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu, ale zahráváte si se svou vlastní bezpečností. Jen v prvním pololetí roku 2011 bylo v ČR, podnapilými řidiči motorových vozidel, způsobeno 2038 dopravních nehod při kterých bylo usmrceno 28 osob a dalších 88 bylo těžce zraněno. V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že povinností řidiče je, pokud svěřuje řízení vozidla druhé osobě, přesvědčit se, že je způsobilá k jeho řízení a nesmí být pod vlivem alkoholu. V opačném případě hrozí postih za přestupek i tomu, kdo vozidlo nezpůsobilé osobě svěřil. Společností, které se zabývají odvozem podnapilých řidičů a jejich vozidel je spousty a ceny jejich služeb se liší. Je třeba si uvědomit, že takovýto způsob bude zcela jistě nejdražší. Musíme počítat s nástupní sazbou kolem 40,-Kč a za každý ujetý kilometr dalších cca 30,-Kč. Některé společnosti mají navíc minimální sazbu, která se pohybuje kolem 240,-Kč.
 
     Ať již zvolíte jakoukoliv z výše uvedených variant, je třeba si uvědomit, že alkohol za volant zkrátka nepatří. Přemýšlejte prosím dopředu a raději nechte před oslavou svého plechového miláčka doma. Hodně šťastných kilometrů a neméně příjemných oslav s přáteli Vám přejí policisté.

vytisknout  e-mailem