Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muži oznámili na tísňovou linku uložení bomby

PELHŘIMOVSKO, HAVLÍČKOBRODSKO: Policisté oba anonymy rychle dopadli  

Policistům Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se ve velmi krátké době podařilo dopadnout dva muže, kteří v sobotu prostřednictvím tísňové linky 158 vyhrožovali uložením bomby. První případ se odehrál na Pelhřimovsku, druhý na Havlíčkobrodsku. Tyto případy spolu nijak nesouvisely. V obou případech si muži oznámení o uložení bomby vymysleli. Jeden z nich je už obviněn z trestného činu šíření poplašné zprávy
 
První oznámení o uložení bomby přijali policisté na tísňové lince 158 v sobotu devět minut po půlnoci. Mužský hlas v telefonu policistům oznámil, že v zábavním podniku na Pražské ulici v Pelhřimově je uložena výbušnina a že ve stejný den dojde k výbuchu. Policisté okamžitě začalipátrat po autorovi oznámení a během necelých deseti minut se jim ho podařilo zadržet nedaleko veřejného telefonního automatu. Jedná se o devětatřicetiletého muže z obce na Pelhřimovsku. Muž byl pod vlivem alkoholu a při dechové zkoušce nadýchal 2,16 promile. Ke svému jednání, kterého se navíc nedopustil poprvé, se přiznal. Vzhledem k jeho podnapilosti ho policisté eskortovali k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici.
Zábavní podnik, ve kterém měla být podle oznámení muže bomba uložena a kde se v té době nacházelo kolem stovky osob, policisté prověřili a prostory zkontrolovali. Žádný podezřelý předmět ale nenašli.
Ještě v sobotu vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže a obvinil ho z přečinu šíření poplašné zprávy. Obviněný je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny mu hrozí až pětileté vězení.
 
Další oznámení o uložení bomby přijali policisté na tísňové lince 158 v sobotu v 18.53 hodin. Mužský hlas policistům oznámil, že umístil bombu v prostorách pily ve Ždírci nad Doubravou. Opět se okamžitě rozjelo pátrání po oznamovateli. Policisté integrovaného operačního střediska na základě provedených analýz a vyhodnocení dostupných informací natipovali možného pachatele a všechny dostupné hlídky po něm začaly pátrat. Mezitím byl zastaven provoz na pile, bylo evakuováno sedm osob, které zde v době oznámení pracovaly, a začala prohlídka areálu. Krátce před dvacátou hodinou se policistům z chotěbořského obvodního oddělení podařilo podezřelého muže vypátrat v jedné z restaurací ve Ždírci nad Doubravou. Třiadvacetiletý muž z Chotěbořska, který při dechové zkoušce na alkohol nadýchal 1,49 promile, se policistům ke svému jednání přiznal a uvedl, že si oznámení o umístění bomby vymyslel. Policisté poté mladíka převezli na protialkoholní záchytnou stanici, prozatím nebyl z ničeho obviněn. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu šíření poplašné zprávy a veškeré okolnosti případu dále prověřují.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
15. prosince 2014

vytisknout  e-mailem