Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muži byli oceněni za záchranu života

PELHŘIMOVSKO: Otec se synem zachránili muže z hořícího bytu 

Ve čtvrtek 12. března v 15,30 hodin se na radnici v Pelhřimově konal slavnostní ceremoniál, při kterém byli dva muži, obyvatelé Pelhřimova, oceněni za záchranu života. Slavnostního aktu se zúčastnili starosta města Pelhřimova ing. František Kučera, vedoucí pelhřimovské policie plk. Mgr. Jaromír Štěpánek a ředitel hasičského záchranného sboru v Pelhřimově plk. Ing. Jiří Hőrner. Muži byli oceněni za to, že 23. ledna letošního roku zachránili jednačtyřicetiletého muže z hořícího bytu na Pražské ulici v Pelhřimově.
 
Jaroslav Čech (59 let) bydlí se synem Janem (27 let) a manželkou Miloslavou v Pelhřimově ve třetím patře panelového domu na Pražské ulici. V pátek 23. ledna dvacet minut před osmnáctou hodinou se Jan Čech chystal jít ven. Když vyšel z bytu, ucítil již na chodbě zápach kouře. Když sešel po schodišti až do prvního patra, všiml si, že kolem dveří jednoho z bytů stoupá dým. Ihned se vrátil do svého bytu a řekl matce, že v domě pravděpodobně hoří, aby zavolala linku 150 a přivolala hasiče. Poté společně s otcem Jaroslavem seběhl zpět do prvního patra. Když stáli přede dveřmi, byly z bytu slyšet nějaké zvuky. Společně se snažili dveře otevřít, na dveřích zvenku ale není klika a tak museli dveře vyrazit. Ihned se do společné chodby vyvalil dým. Muži vešli do bytu, který byl celý zadýmený a pokoj byl v plamenech. Souseda našli v místnosti WC zcela omámeného kouřem a v bezvědomí. Jan a Jaroslav Čechovi muže vytáhli z hořícího bytu před dům, kde si jej převzali zdravotníci.
Jan Čech se při záchraně muže rovněž nadýchal kouře a byl ošetřen zdravotníky. Následně byl do druhého dne hospitalizován v pelhřimovské nemocnici.
Následným šetřením bylo zjištěno, že k požáru došlo od zapálené cigarety. V bytě vznikla škoda za 200 tisíc korun, na společných prostorách bytu za dalších 50 tisíc korun.
 
Statečným mužům patří velké poděkování za jejich čin, při kterém bez ohledu na nebezpečí, které jim hrozilo, zachránili člověka, který byl v přímém ohrožení života.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
18. března 2015
Odkazy do noveho okna

ocenění I

ocenění I 

Detailní náhled

ocenění II

ocenění II 

Detailní náhled

ocenění III

ocenění III 

Detailní náhled

ocenění

ocenění 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem