Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž zpronevěřil 35 milionů korun

KRAJ - V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let 

Středočeští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality zahájili v těchto dnech trestní stíhání 42letého muže a jedné právnické osoby ze zločinu zpronevěra. Případem se kriminalisté zabývali od letošního února, kdy mělo k samotnému podvodnému jednání dojít. Právě v únoru 2019, v okrese Mladá Boleslav, svěřil  manželský pár do úschovy advokátní kanceláře nemalou finanční částku -  35 milionů korun, která měla být využita jako investice do výstavby bytového komplexu.
Dvaačtyřicetiletý muž, coby jediný jednatel a společník obviněné právnické osoby, poté co z investice do bytového komplexu sešlo a finanční prostředky měl navrátit poškozeným, předal advokátní kanceláři písemný pokyn k převodu finančních prostředků na jiný účet, než který byl uveden ve smlouvě o úschově, a jednal tak v rozporu s účelem pro který mu byly finanční prostředky svěřeny. Aby „zahladil“ stopy svého jednání, převedl svůj podíl firmy na jinou osobu a chtěl tak  zakrýt své jednání, tedy neoprávněné nakládání se zpronevěřenou částkou.
Muže policisté již obvinili z trestného činu zpronevěry, za což mu v případě uznání viny před soudem hrozí trest odnětí svobody  v délce trvání 5 až 10 let.

Ve Středočeském kraji každoročně řešíme několik desítek případů zpronevěry peněz, které se však daří policistům velmi dobře objasňovat. Za rok 2018 středočeská policie zaevidovala celkem 79 těchto případů, kdy téměř 70 se podařilo policistům objasnit. K 30. září  2019 jsme zatím zaznamenali 59 případů případů zpronevěry.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
6. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem