Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Muž z Vyškovska naletěl podvodníkovi

VYŠKOVSKO: Přišel o peníze i o slíbený pronájem bytu. 

Policisté vyšetřují specifický případ podvodu, který spáchal dosud neznámý pachatel. Podvodník neoprávněně získal ve svůj prospěch finanční částku převyšující sto tisíc korun tak, že přislíbil třicetiletému muži z Vyškovska výhodný pronájem bytu.

Údajný majitel nemovitosti se představil jako stavební inženýr žijící na Kypru. Pronájem vybaveného bytu 2+kk v Brně nabízel na serveru www.bezrealitky.cz za částku 9.000,- Kč/měsíčně včetně inkasa. Na tuto nabídku zareagoval muž z Vyškova. Po vzájemné mailové komunikaci se s nájemcem domluvili na složení zálohy na kauci bytu. Ze svého účtu tedy poslal 1000,- Euro. Podvodník však pod různými záminkami postupně vylákal další peníze, a to ve výši 3000,- Euro. Vážný zájemce uhradil vše, co po něm muž požadoval.  Poté již neznámý pachatel přestal komunikovat. K pronájmu nemovitosti ani k vrácení peněz nedošlo. Podvedený muž přišel nejen o pronájem bytu, ale také o částku převyšující sto tisíc korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a případem se nadále intenzivně zabývají.  

Podvod může každý odhalit velmi jednoduše. Nahlédnutím do katastru nemovitosti, kde u každé adresy lze zjistit seznam vlastníků jednotlivých bytů. Pokud mezi nimi chybí jméno toho, kdo pronájem nabízí, měl by na tuto nesrovnalost minimálně hned putovat dotaz. Právě situace na trhu s podnájmy, kde stejně jako u koupě ve větších městech převyšuje poptávka nabídku, nahrává podvodníkům.

por. Lenka Koryťáková, 7. srpna 2019

vytisknout  e-mailem