Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Muž vyrobil stovky falešných bankovek

ZLÍNSKO: Pohotová servírka se obelstít nenechala.  

Tři až osm let ve vězení může strávit čtyřiadvacetiletý muž ze Zlínska. Tak vysoký trest mu hrozí za to, že vyrobil téměř tři stovky falešných pětistovek.
Mladý muž se podle svých slov rozhodl, že tak vylepší svou finanční situaci. Čtyři různé pětistovky naskenoval do počítače a pak vytiskl. Snažil se, aby bankovky vypadaly co nejvěrohodněji. A nebyl to žádný troškař. Takto jednoduše vyrobil celkem 289 kusů nových pětistovek. O víkendu chtěl jednu z nich rovnou rozměnit a získat tak pravé peníze. V jednom podniku v Uherském Brodě si ve večerních hodinách koupil pití za čtyřicet korun. Nicméně měl smůlu, narazil na vnímavý personál. Servírka bankovku prostudovala a poznala, že jde o falzifikát. Když se majitel podniku rozhodl zavolat policii, pachatel se snažil utéct. Zabránila mu v tom však ochranka. Muž musel počkat na hlídku městských strážníků, kteří ho posléze předali nám.
Jde o zločin, jehož vyšetřování náleží do kompetence odboru hospodářské kriminality zlínského Krajského ředitelství. „Mladík se u výslechu přiznal, že má doma téměř tři stovky bankovek a že je namnožil ze čtyř pravých pětistovek. Všechny nám vydal. Šlo údajně o jeho první pokus zhotovit a udat falešné peníze,“ popsal vedoucí OHK plk. František Urbánek, „dokonce si před samotnou výrobou přečetl několik zpráv na internetu o této problematice, aby se vyhnul případnému stíhání,“ doplnil. Experiment pachateli nevyšel ani přes důkladnou přípravu. Naši kriminalisté ho už obvinili z trestného činu padělání a pozměnění peněz.
Počtem padělaných bankovek se pachatel zařadil mezi české rekordmany. Ve Zlínském kraji jsme podobný případ doposud nezaznamenali. Co do počtu je naprosto ojedinělý i v rámci republiky.
 
 
 
7. března 2012, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem