Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Muž vyhrožoval bombovým útokem v zahraniční

NÝŘANSKO – Na základě poznatku z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) policisté obvinili muže, který přes sociální síť vyhrožoval odpálením bomby v zahraničních společnostech. 

Kriminalisté z 2. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň – venkov v polovině března zahájili trestní stíhání osmnáctiletého muže, který je obviněný ze spáchání trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a šíření poplašné zprávy.

Obviněný muž, který pochází z jedné menší obce na Nýřansku, přes svůj účet na sociální síti ve dvou zjištěných případech v říjnu a prosinci loňského roku vyhrožoval bombovým útokem v zahraničních společnostech. V prvním případě muž směřoval výhružku proti švédské mediální společnosti a ve druhém mířil svou hrozbu na jednu americkou televizní stanici. O tomto jednání naše policie obdržela poznatek od FBI, a tak se případem začali zabývat kriminalisté z územního odboru Plzeň – venkov. Při prověřování případu policisté nashromáždili dostatek důkazů, proto následně provedli domovní prohlídku v jednom z rodinných domů. Při tom zjistili, že se v objektu nachází i osoba podezřelá z uvedeného jednání. Dotyčný muž se k uvedenému jednání doznal a policistům vydal svoje počítače, externí disky a také mobilní telefon. Kriminalistům uvedl, že své prezentované výhružky nemyslel zcela vážně a ani je nechtěl uskutečnit. I přesto muž svým jednáním naplnil skutkovou podstatu dvou výše uvedených trestných činů, byl obviněn a v současné chvíli je stíhán na svobodě.

Chtěli bychom upozornit širokou veřejnost, že i neuvážlivé výhružky či jednání na sociálních sítích mohou mít trestně právní důsledky. A to i v případech, kdy jejich autor skrývá svoji pravou identitu za přezdívkou a nemusí prezentovaný obsah myslet zcela vážně. Že takové jednání je reálné vypátrat, a to i když je směřováno mimo naši republiku, dokazuje tento případ.

por. Ing. Eva Červenková
25. března 2022

Odkazy do noveho okna

Vydané věci

Vydané věci 

Detailní náhled

Vydané věci

Vydané věci 

Detailní náhled

Vydané věci

Vydané věci 

Detailní náhled

Vydané věci

Vydané věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem