Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž uzavřel desítky podvodných smluv

JIHLAVSKO: Muž byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů 

Kriminalisté jihlavského územního odboru vyšetřují závažný případ podvodného jednání muže, které začalo jeho lehkovážností a skončilo dluhovou pastí, ze které již nebyl schopen se sám dostat. Muž si při finančních problémech při splácení předešlých úvěrů začal brát od různých finančních společností další a další nevýhodné úvěry nebo zápůjčky. Při žádostech se vydával i za svého blízkého příbuzného a také náhodného podnikajícího muže, který měl shodné jméno a příjmení. Situaci nechal dojít tak daleko, že již nebyl schopen úvěry a zápůjčky splácet, a to jak ze zoufalých finančních důvodů, ale i proto, že už ani sám neměl přehled o svých pohledávkách. Čtyřiadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů.

Šetření případu pro jihlavské kriminalisty začalo přijetím dvou trestních oznámení. Na policii se totiž obrátili dva muži, po kterých bylo ze strany finanční společnosti požadováno zaplacení půjčených peněz, o které ale sami nepožádali. V jednom případě se jednalo o fyzickou a v druhém o podnikající osobu. Ačkoli byl jeden z mužů z Jihlavska a druhý ze Středočeského kraje, kriminalisté velmi rychle zjistili, že je spojuje čtyřiadvacetiletý muž.

Případ prověřovali kriminalisté oddělení hospodářské kriminality. Na základě šetření zjistili, že muž požádal o úvěry či zápůjčky u velkého množství finančních společností a následovalo složité rozplétání podvodů, kterých se muž dopustil. Případ se tak stal velmi rozsáhlým a komplikovaným. Kriminalisté si vyžádali a vyhodnotili velké množství informací a písemností od dotčených finančních společností, museli prostudovat a vytěžit značné množství různých písemných materiálů, provedli výslechy osob a shromáždili důkazy.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn z pokračujícího přečinu podvodu a pokračujícího přečinu úvěrového podvodu, přičemž u obou byla činem způsobena větší škoda,“ řekl por. Mgr. Juraj Papiež, komisař oddělení hospodářské kriminality.

Čtyřiadvacetiletý muž je obviněn z toho, že uzavíral s různými finančními společnostmi smlouvy o poskytnutí úvěru nebo zápůjčky, přičemž do nich uváděl nepravdivé informace a uzavíral je i na další osoby, které o tom nevěděly. V průběhu přibližně jednoho roku uzavřel tři desítky úvěrů a více než desítku zápůjček. Společnosti, od kterých chtěl peníze získat, si vyhledával na internetu. Do smluv uváděl nepravdivé informace zejména ohledně svých dalších finančních závazků, které zamlčel, a v době uzavření smlouvy si byl vědom, že peníze nebude moci uhradit. Dále se v některých případech vydával za svého blízkého příbuzného, když do smlouvy uvedl jeho údaje získané z ofoceného osobního dokladu. Příbuzný o této skutečnosti nevěděl a jeho údaje muž zneužíval bez jeho vědomí. Když narazil při hledání dalšího zdroje peněz na internetu na finanční společnost poskytující úvěry pro podnikatele, i s tím si poradil. Našel si na internetu svého jmenovce a použil do smlouvy jeho údaje. Výše částky, o které žádal, se různila, pohybovala se od jednoho tisíce po dvacet tisíc korun. Předchozí poskytnuté peníze se muž snažil splatit dalším úvěrem nebo zápůjčkou, to se mu ale postupem času dařilo stále méně a nakonec se stala jeho situace neúnosnou, takže značná část z nich zůstala neuhrazena. Způsobená škoda přesáhla částku 300 tisíc korun.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. února 2019

vytisknout  e-mailem