Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Muž svému zaměstnavateli zpronevěřil miliony

ZLÍNSKÝ KRAJ: Provozní heren sám sázel. 

Odbor hospodářské kriminality zlínského krajského ředitelství pracuje na vyšetřování případu zpronevěry. Z té je obviněn osmadvacetiletý muž z Uherskohradišťska. Firmě, která ho zaměstnávala, zpronevěřil podle všeho více než devět milionů korun.
Muž pracoval jako provozní několika podniků s výherními hracími přístroji a byl hmotně odpovědný za svěřenou finanční hotovost. S tou však většinou nakládal podle svého. Postupně si z herních středisek bral vybranou finanční hotovost, ale majiteli – svému zaměstnavateli – ji neodváděl. Z jednoho baru letos v květnu vzal přes půl milionu korun, který byl v automatech IVT, Max Power a Ruleta. Podobně se zachoval i v dalších osmi případech. Utrácel peníze, které vybral v hernách v Kunovicích, ve Starém městě, v Uherském Hradišti a dalších. Částku nakonec vyčíslil a doložil znalec z oboru ekonomika. Ve znaleckém posudku je celkový přehled výnosů z hracích automatů za dobu od března do června tohoto roku, doložený bankovními výpisy i pokladními doklady. 9 300 000 korun podle všeho provozní použil na splácení vlastních půjček a především na sázení. Podle svědků sázel na sportovní utkání nejméně od konce roku 2009 až do června tohoto roku. Téměř každý den utratil částky od 10.000 do 60.000 Kč.
Za spáchání zvlášť závažného zločinu zpronevěry teď provoznímu hrozí až desetileté vězení.
Podle policejní psycholožky musí být člověk v prostředí heren a kasin obzvlášť odolný, aby se nenechal ke hráčství a zpronevěře strhnout. Riziko, že slabý člověk zaměstnaný v hernách spadne do určité závislosti, je podle ní velké. Nakonec se takoví lidé dostávají do bludného kruhu: hledají peníze na hru a splácí dluh dluhem. Zaměstnavatel, který hledá člověka na práci s penězi, by si měl předem ověřit, jestli je uchazeč spolehlivý a jestli už v minulosti neměl s penězi či některým druhem závislosti problém.

 

25. listopadu 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem