Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž se stal obětí podvodníka

PRAHA VENKOV - JIH - Přišel o více než 120 tisíc korun. 

O tom, že podvodů v internetovém prostředí stále přibývá vás informujeme pravidelně. Na vlastní kůži se o tom, jak lehce může být člověk podveden přesvědčil i 47letý muž z Prahy JIH, který na bazarovém portále poptával koupi malého bagru.

Poškozený chtěl koupit malý bagr do částky 250 tisíc korun. Netrvalo dlouho a přišla mu zpráva z neznámé emailové adresy s informací, že poptávaný bagr mají k dispozici, ale je nutné složit 5000 euro zálohy pro banku, která se zabývá těmito transakcemi.  

Až poté, co muž uvedenou částku zaplatil zjistil, že se jedná o podvodnou adresu banky a celou podvodnou transakci a muž tak přišel o nemalé peníze, více jak 120 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

Podobných podvodů v internetovém prostředí stále více přibývá a setkáváme se s nimi každý den. V případech, kdy po vás druhá strana vyžaduje platbu předem si velmi dobře ověřte, zda firma či osoba se kterou obchodujete je skutečně ověřená. Raději se domluvte na osobním předání, platbě na dobírku či jiném řešení, pokud si nejste jisti.

Rady pro bezpečné nákupy a transakce přes internet:

https://www.policie.cz/clanek/podvod-pres-inzerat-431640.aspx

https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-falesne-vyhodne-investice.aspx

https://www.policie.cz/clanek/silna-hesla-jsou-zaklad.aspx

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
25. května 2022 

vytisknout  e-mailem