Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž se k podvodům doznal

KRAJ VYSOČINA: Bankovní úředník převáděl peníze banky na jiná konta 

Případ rozsáhlého podvodu, který v loňském roce objasnili kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, se koncem října dostal před Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Jedná se o zcela ojedinělý případ realizovaný v této oblasti v našem kraji, a to jak svým rozsahem, tak způsobem provedení. Soud rozhodl v hlavním líčení o vině obžalovaného třicetiletého muže, který trvale žije v obci na Havlíčkobrodsku. Rozsudek je již pravomocný.
 
Odsouzený muž se podvodného jednání dopouštěl v období od ledna 2009 do srpna 2010 jako zaměstnanec pobočky České spořitelny ve městě na Havlíčkobrodsku. Muž pracoval ve spořitelně na pozici poradce a své podvody s finančními prostředky měl velice dobře promyšlené. Opakovaně totiž převáděl peněžní prostředky na účet privátní sázkové společnosti vedený u České spořitelny nebo na vlastní sporožirový účet vedený u České spořitelny. Přitom před zadáním příkazů k převodům neprováděl vklady peněžních hotovostí na pokladnu. Jeho jednáním vznikal peněžnímu ústavu schodek na pokladně, který muž zakrýval průběžně nepravdivými záznamy o stavu pokladny a dále před předáním pokladny dorovnával její stav předstíráním převodů hotovosti z vkladních knížek klientů České spořitelny, neuskutečněnými výběry hotovostí z vlastního účtu, nebo nezaznamenávanými vklady vlastní hotovosti do pokladny.
 
Odsouzený muž za dobu svého působení v bance celkem provedl zhruba 130 předstíraných vkladů nebo převodů peněžních prostředků z pokladny na vlastní účet a tím způsobil České spořitelně škodu v celkové výši 4 980 000 korun. Soud muže uznal vinným ze zločinu podvodu. Muž ke škodě cizího majetku sebe obohatil tím, že uvedl jiného v omyl a způsobil takovým činem značnou škodu. Za tento zločin byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání tři roky. Výkon trestu odnětí svobody mu byl podmíněně odložen a zkušební doba se stanovila na pět let za současného vyslovení dohledu. Soud obžalovanému uložil také trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce spojené s hmotnou odpovědností na dobu pěti let. Obžalovaný je povinen nahradit jako způsobenou majetkovou újmu České spořitelně.
    
Výše trestu při dolní hranici trestní sazby souvisí s tím, že v rámci přípravného řízení se muž ke spáchání uvedeného zločinu doznal a spolupracoval v průběhu vyšetřování. Muž se podrobil dobrovolné ústavní léčbě gamblerství. Soudkyně v odůvodnění rozsudku konstatuje, že trestní stíhání bylo pro muže poučením a že je předpoklad, že se znovu nedopustí žádného dalšího protiprávního jednání. Pobyt obžalovaného na svobodě není z psychiatrického hlediska nebezpečný. Obžalovaný také prodělal kompletní několika měsíční léčbu na oddělení pro závislosti, což soud považoval za dostatečné a nedoporučil nařízení ochranné léčby.   Z tohoto konkrétního případu je patrné, jak významnou roli sehrály přiznání a spolupráce pachatele při vyšetřování. Je zřejmé, že tyto okolnosti měly zcela zásadní vliv na rozhodování soudu o mírnějším trestu. V tomto případě soud uložil trest podmíněný, i když se jednalo o závažný trestný čin.
 
 mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
4. prosinec 2011
 
 

vytisknout  e-mailem