Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Muž ohrožoval nožem řidiče tramvaje - AKTUALIZACE III

Pražští policisté z pohotovostní motorizované jednotky postřelili podezřelého muže. 

Dnes krátce před pátou hodinou odpolední přijali operátoři tísňové linky 158 oznámení o muži, který ohrožuje cestující nožem v tramvaji č. 17 na Rašínově nábřeží v Praze. Po příjezdu na místo policisté z pohotovostní motorizované jednotky vstoupili do tramvaje a muže vyzvali, aby zanechal svého protiprávního jednání a odložil nůž na zem nebo bude použito zbraně. Ani přes opakovanou výzvu podezřelý neuposlechl a proti hlídce se s nožem v ruce rozešel. V tento moment policisté využili svého zákonného oprávnění a muže postřelili do oblasti stehna, a to z důvodu ochrany své osoby a ochrany života a zdraví cestujících. Muže následně zadrželi a poskytli mu první pomoc do příjezdu záchranné služby. Nikdo z cestujících nebyl při zákroku zraněn. 

Tramvajový spoj přes Rašínovo nábřeží směr Praha - Bráník byl přes více než tři hodiny zastaven, a to z důvodu provedení neodkladných policejních úkonů. 

nprap. Lucie Drábková - 18. března 2020

Prověřováním případu kriminalisté zjistili, že vše začalo upozorněním ze strany řidiče tramvaje, aby si muž zakryl ústa a nos, protože to nařizuje rozhodnutí magistrátu hl. m. Prahy. Na toto sdělení podezřelý reagoval tak, že vytáhl téměř třiceti centimetrový nůž a začal řidiče ohrožovat. Následoval příjezd policistů z pohotovostní motorizované jednotky, které podezřelý i přes výzvy nožem ohrožoval, a proto došlo z jejich strany k použití služební zbraně.

Zraněný muž následně skončil v nemocnici, kde měl ještě zaútočit na zdravotní sestru a kopnout ji do podbřišku.

Jakmile to okolnosti dovolí, čeká ho výslech a následné úkony trestního řízení.

Pražští kriminalisté věc prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování, trestného činu výtržnictví a trestného činu násilí proti úřední osobě, za což muži v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na čtyři léta.

nprap. Lucie Drábková - 19. března 2020

Aktualizace II: Kriminalisté s mužem zahájili trestní stíhání pro trestné činy nebezpečné vyhrožování, výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Zároveň podali podnět na jeho vzetí do vazby.

kpt. Jan Daněk – 20. 3. 2020

Aktualizace III: V rámci vyšetřování případu kriminalisté zjistili, že toto neměl být jediný incident, který má muž na svědomí. Ve stejný den okolo 10:45 hodin měl v tramvaji číslo 17 mezi stanicemi Výtoň a Palacké náměstí ohrožovat nožem dalšího cestujícího. Žádáme proto svědky tohoto incidentu, nebo muže, kterého měl tento podezřelý ohrožovat, aby se přihlásili na linku 158. (foto a video podezřelého je přiloženo níže)

kpt. Jan Daněk – 14. 4. 2020

Odkazy do noveho okna

Foto z místa 1

Foto z místa 1 

Detailní náhled

Foto z místa 2

Foto z místa 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem