Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž nesplácel auto na úvěr

HRADECKO - Vůz prodal, společnosti způsobil škodu 150 tisíc korun, hrozí mu až pět let  

Z podvodného jednání je důvodně podezřelý dvacetiletý muž z Hradce Králové, který letos (2012) v únoru uzavřel úvěrovou smlouvu na koupi ojetého osobního vozidla BMW ve výši téměř 150 tisíc korun. Vůz prodal a peníze použil pro vlastní potřebu.

Podle muže si vozidlo vyhlédl při prohlídce jednoho z hradeckých autobazarů. Jelikož se mu deset let starý vůz zalíbil, rozhodl se, že si ho pořídí. V té době byl zaměstnán a vydělával si asi osm tisíc čistého měsíčně. Při uzavírání úvěrové smlouvy uvedl, že jeho průměrný čistý příjem činí 14.500 korun. Ačkoliv věděl, že jeho průměrný čistý příjem činí přes sedm tisíc korun. Prý vůbec nevěděl, jakým způsobem se při uzavírání úvěrové smlouvy objevila v žádosti o tolik tisíc korun vyšší mzda. Údajně takovou mzdu společnosti v žádosti neuvedl.
Vlastnoručním podpisem stvrdil smlouvu, ve které se jako klient podle smluvních podmínek zavázal podobu 72 měsíců k pravidelným měsíčním splátkám. Měsíční splátka činila téměř 4.500 korun. Přitom neuhradil ani jednu splátku.  

V té době žil společně s rodiči. Jelikož se s rodiči po několika dnech od podpisu smlouvy nepohodl, rozhodl se, že se od nich odstěhuje do podnájmu. Přitom za podnájem musel zaplatit šest tisíc korun. Myslel si, že peněz bude mít časem dost. V té době se totiž domníval, že v zaměstnání bude navržen na vyšší pozici, což se ale nestalo. Nakonec, aby měl na zaplacení podnájmu, byl nucen vozidlo prodat za padesát tisíc korun. Prodejem získané peníze z vozidla použil navíc také na zaplacení kauce.

Policisté letos (2012) v srpnu muži sdělili podezření ze spáchání přečinu podvodu.

K trestné činnosti se na policii přiznal. Svého jednání litoval. V současné době prý jedná s poškozenou společností o splácení stopadesátitisícového dluhu. Se společností je údajně domluven, že jakmile bude jeho příjem umožňovat splácení dluhu, sepíše s ním společnost splátkový kalendář.

Policisté na konci letošního (2012) září předložili hradeckému státnímu zastupitelství zprávu o výsledku zkráceného přípravného řízení. Soud může podezřelého muže poslat do vězení na jeden rok až pět let.

nprap. Anna Pešavová - 19. října 2012 (13:55)
 

vytisknout  e-mailem