Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Muž neměl na zaplacení taxíku, tak ho řidiči odcizil

KARLOVARSKO – Po zadržení poničil policejní celu. 

V neděli dne 24. února 2019 si kolem poledne zavolal 36letý cizinec do restaurace v Karlových Varech vozidlo taxi služby, se kterým chtěl jet do Plzně. Řidič taxíku však po několika set metrech objednanou jízdu ukončil, neboť zjistil, že zákazník nemá na zaplacení jízdy peníze. Při vystupování z taxíku měl cizinec odcizit řidičův mobilní telefon v hodnotě kolem 7 tisíc korun a utíkat z místa pryč směrem k zámečku v Doubí. Majitel telefonu ho po několika metrech doběhl a požadoval po něm navrácení telefonu. Cizinec si však telefon chtěl zřejmě ponechat, a proto mu měl začít nejprve vyhrožovat fyzickou újmou a pak na muže zaútočit. Měl ho povalit na zem a uchopit do tzv. kravaty, čímž ho škrtil a vyhrožoval mu smrtí. Poté mu měl sdělit, že se nutně potřebuje dostat do Plzně, a tak mu taxikář ze strachu o svůj život a zdraví nabídl, že ho tam odveze zadarmo. Po tomto slibu povolil sevření, strčil do taxikáře, který upadl do keřů a z místa poté běžel k odemčenému a nastartovanému vozidlu taxi služby. Nasedl do něj a než se stačil řidič taxíku vzpamatovat, odjel z místa neznámo kam. Krátce nato bylo na tísňovou linku policie přijato oznámení o napadení řidiče taxi služby, o krádeži jeho vozidla značky Škoda Octavia a mobilního telefonu.  Policejní hlídky ihned začaly po odcizeném vozidle a jeho „novém“ řidiči pátrat a po několika minutách řidiče v kradeném vozidle zadržely. Kriminalistický technik při ohledání vozidla zjistil, že muž během jízdy vytrhl taxametr a společnosti vlastnící vozidlo tím tak způsobil škodu.

Zadržený muž byl následně převezen na policejní služebnu OOP Karlovy Vary – město. Policisté s ním provedli orientační dechovou zkoušku na alkohol, která ukázala hodnotu 0,18 promile alkoholu. Orientační test na omamné a psychotropní látky dopadl negativně. Cizinec byl umístěn do krátkodobé cely, kterou vlivem agresivního chování částečně poničil. Stejně tak i celu na pohotovostním a eskortním oddělení v Sokolově, kam byl po provedených procesních úkonech převezen. Policisté dle zákona použili donucovací prostředky a agresivního muže zklidnili.

Karlovarští kriminalisté proti němu zahájili trestní stíhání a obvinili ho ze spáchání přečinů Vydírání, Krádež, Výtržnictví a Neoprávněné užívání cizí věci. Během dne podají státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Na rozhodnutí soudu si počká v policejní cele. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
25. 2. 2019

vytisknout  e-mailem