Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž oznámil pobodání nožem

RYCHNOVSKO - Zranění si způsobil sám. 

Podezření z přečinu ublížení na zdraví začali počátkem listopadu vyšetřovat rychnovští kriminalisté.

Patnáct minut před půlnocí 3. listopadu tohoto roku přijal policejní operační důstojník oznámení od kolegů z operačního střediska záchranářů o útoku nožem. Z prvotních informací vyplývalo, že u jednoho vchodu velkého podniku v Kvasinách doposud neznámý útočník pobodal nožem  zaměstnance a způsobil mu zranění břicha. Operační důstojník vyslal ihned na místo nejbližší hlídku, která před rozsáhlým areálem firmy pátrala a posléze ho našla již v péči podnikových hasičů, kteří mu poskytovali první pomoc.
Odpovědi dvacetiletého mladíka na žádost popisu útočníka i celé události hlídce byly kusé. Zraněný muž byl v šoku a prvotní informace, které policisté získali, žádný zásadní poznatek nepřinesly. Muž útočníka popsal jako osobu v černém s kšiltovkou, kterou nikdy předtím neviděl a která ho po odpolední směně z ubytovny zpět na místo vylákala pomocí sms. Z textu zprávy se poškozený domníval, že mu píše kamarádka. Autem se tedy vrátil na parkoviště, kde zahlédl postavu, o níž se domníval, že se jedná o onu známou. Když přišel téměř k ní, osoba proti němu vytáhla ruku z kapsy,  zaútočila na něj a pak utekla pryč. Zraněný mladík poté, co zjistil, že krvácí, si sám zavolal na linku 155.
Během tohoto popisu události přijeli na místo záchranáři s lékařem, kteří si pacienta převzali od hasičů a odjeli s ním do nemocnice.
Operační důstojník na místo vyslal výjezd složený z kriminalistického technika, operativce a vyšetřovatele a spolu s policisty z rychnovského obvodního oddělení začala jejich práce. Zajištění místa činu, které důkladně propátrali, prohledání širšího okolí, nádraží, nonstopů, cyklostezky, zajištění kamerových záznamů, případných svědků a další policejní činnosti, nezbytné pro zadokumentování případu s cílem objasnit ho. Dle získaného popisu operační důstojník předal informace všem sloužícím hlídkám,  které se na pátrání po útočníkovi ihned zaměřily.
Ráno kriminalisté pokračovali v dalších nezbytných úkonech. Zajišťovali nové informace a poznatky, které by mohly vést k odhalení pachatele. Po ošetření provedli výslech zraněného mladíka a jejich policejní praxe je začala upozorňovat na nesrovnalosti a nejasnosti případu. Instinkt kriminalistů, kteří jsou specialisté na násilnou trestnou činnost, nakonec opět neselhal a po necelém měsíci vyšetřování se jim „napadený“ mladík přiznal, že zranění si způsobil sám, a to z osobních důvodů. Případ tíživé životní situace, kterou muž řešil tímto způsobem, vyšetřovatel odložil s návrhem na přestupek křivého vysvětlení, které bude řešit příslušný správní orgán.

por. Mgr. Alena Kacálková
3.12.2018

vytisknout  e-mailem