Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž mnoha tváří

JIČÍNSKO - Vydával se za policistu a tvrdil o sobě, že byl tajným agentem. 

Až dva roky vězení hrozí osmadvacetiletému muži z Jičínska, který si v těchto dnech vyslechl obvinění z přečinů podvodu, přisvojení pravomoci úřadu a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Vše začalo v říjnu loňského roku, když navštívil rodinu své přítelkyně. Postupně se seznámil s jednotlivými členy rodiny a přitom se od nich dozvěděl, že se v minulosti dostali do "spárů" lichvářů, kteří je měli připravit o velké peníze. Případem se tehdy zabývali policisté, kteří ho následně odložili. Muž rodině sdělil, že pracuje u policie,apřitom předložil průkaz a plastové evidenční číslo. Slíbil, že jim pomůže případ znovu "otevřít", ale že to bude něco stát. Od babičky přítelkyně vylákal nejdříve 10 a poté 5 tisíc korun, které měly být určeny na soudní poplatky a poplatek státnímu zástupci. Vzhledem k tomu, že působil důvěryhodně, žena mu uvěřila a požadované částky mu vydala.
 
Dlouho se ale v "roli" policisty neohřál. Ne všichni v rodině byli totiž o jeho působení u policie přesvědčeni. Stačilo si ověřit některá jeho tvrzení a měli jasno. "Spasitelem" nebyl policista, ale obyčejný podvodník, který se za policistupouze vydával. Průkaz, kterým se legitimoval, nebyl policejní, ale jednalo se o průkaz vězně, který si ponechal z doby svého nedobrovolného pobytu v jedné z věznic. I na to měl pro svoji přítelkyni vysvětlení. Potvrdil ji, že ve vězení byl, ale ne jako odsouzený, ale jako tajný agent. Podobných historek měl pro ni víc než dost.
 
V lednu letošního roku se případem začali zabývat jičínští kriminalisté, kteří u muže zajistili pouta a dvě plynové pistole, které jako "správný policista" nosil stále při sobě. Evidenční číslo policisty již neměl, prý se jednalo o plastovou kartičku - plombu s vylisovaným číslem.
 
Během vyšetřování vyšly najevo další zajímavé skutečnosti. Muž jezdil za přítelkyní osobním vozidlem Škoda Rapid, a to i přesto, že má Okresním soudem v Jičíně uložen do roku 2019 zákaz řízení všech motorových vozidel.
 
Muž na svoji obhajobu uvedl, že mu bylo rodiny líto, a chtěl jim v odloženém případu pomoct. Nutno zdůraznit, že místo toho je sám okradl o 15 tisíc korun.To mu jich už líto nebylo.
 
nprap. Hana Klečalová
21. ledna 2015 v 10:22

vytisknout  e-mailem