Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž chtěl rozměnit peníze a připravil poškozené o 18 tisíc korun

BEROUNSKO – Policisté varují před směnou peněz. 

Berounští policisté varují všechny obchodníky a každého, kdo bude ze strany neznámých mužů požádán o směnu peněz, aby dbali zvýšené opatrnosti a pokud možno se samotné směně vyhnuli. Aktuálně se těmito případy zabývají nejen berounští policisté. K prvnímu případu došlo dne 7. 8. 2018, kdy neznámý muž okolo 12:37 hodin navštívil v Berouně v OD Kaufland, ulice Obchodní a poté co přistoupil k pokladně s nákupem jednoho balení toaletního papíru, platil prodavačce bankovkou v hodnotě 2.000,- Kč. Po vrácení peněz prodavačku požádal o směnu peněz a to hned třikrát po sobě. Postupně měnil větší bankovky za menší a naopak. Poté prodejnu opustil. Následně pokladní zjistila, že ji muž při těchto manévrech připravil o 12.000,-Kč.

K dalšímu případu došlo dne 9. 8. 2018 v prostoru pokladen Aquaparku v Berouně, kde neznámý muž požádal pokladní za přepážkou o rozměnění bankovky. Následoval podobný scénář jako v prvním případě. Po odchodu muže poškozená zjistila, že přišla o 3.000,-Kč. Policisté se domnívají, že i tento případ mají na svědomí stejní muži. Zároveň mají k dispozici kamerový záznam z prvního případu, kdy je zaznamenán příchod neznámého muže do prodejny, následný pohyb v prodejně i samotná směna peněz u pokladny. Ze záznamu je zřejmé, že tento muž nepřišel „škodit“ sám, ale s komplicem, který mu takzvaně kryl záda. S mužem přichází do prodejny a u pokladny stojí ve frontě za ním. Předstírá nákup dětských plen, které má položeny na pokladním pásu a po samotné směně, nechává zboží na pokladně bez zaplacení a z prodejny mizí spolu s prvním mužem.

Na základě vzájemné spolupráce s ostatními kolegy v rámci republiky, se podařilo zjistit, že stejná dvojice provedla směnu peněz dne 8. 8. 2018 v Ústí nad Labem, kde vstoupili do prostor OD Kaufland a následně do tamní pobočky peněžního ústavu, kde se nacházejí dvě přepážky. Každý z mužů přistupuje k jedné z pracovnic a stejný podezřelý jako v prvním případě žádá o směnu bankovek. Opět stejným způsobem připravil poškozenou o částku 3.000,-Kč. Jeho komplic odpovídající popisu z prvního případu mu opět „kryje záda“ tím, že zaměstnává svými dotazy pracovnici u druhé přepážky.

Policisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti těchto neznámých mužů, zároveň po případných dalších poškozených a varují před těmito praktikami. Lze předpokládat, že se tito muži pohybují po území celé České republiky a svůj „fígl“ zkoušejí a mohou praktikovat na různých místech. Podezřelý muž má na levém předloktí tetování, podle kterého by jej mohli případní další poškození snadno identifikovat.

por. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
17. září 2018

Odkazy do noveho okna

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podvodná směna peněz

podvodná směna peněz 

Detailní náhled

podezřelý muž - tetování

podezřelý muž - tetování 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem