Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž byl obviněn z „šíření poplašné zprávy"

Praha západ – Složky IZS zasahovaly zbytečně. 

Kriminalisté z Prahy západ obvinili 28letého muže z trestného činu „šíření poplašné zprávy“. Celým případem se zabývali přibližně rok. Během tohoto období docházelo k rozesílání výhružných emailových zpráv směřujících na jednu z nadnárodních logistických společností se sídlem na okrese Prahy západ. Jednalo se přibližně o třicet emailů, ve kterých neznámý pachatel vyhrožoval bombovými a žhářskými útoky v objektu této společnosti. V patnácti případech vyjížděly do sídla společnosti všechny složky IZS, celý objekt musel být opakovaně evakuován a následně prověřen. Pokaždé se jednalo o plané výjezdy a obsah výhružných emailů se nezakládal na pravdě. Při těchto evakuacích vznikla poškozené společnosti nemalá škoda spojená s ušlými zisky v souvislosti s několikahodinovým pozastavením provozu. Zároveň škoda způsobená složkám IZS, které na místě zasahovaly.
Pachatel měl své útoky velice dobře promyšlené a k rozesílání emailů využíval zahraniční servery, aby zakryl vlastní IP adresu. Na základě spolupráce jednotlivých složek PČR a využití moderních technologií se podařilo identitu pachatele odhalit. Dne 20. 11. 2013 byl policisty zadržen a obviněn z přečinu „šíření poplašné zprávy“, za který mu v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Poškozené strany nanvíc budou po tomto pachateli vymáhat náhradu škody vzniklou v souvislosti se zbytečnými bezpečnostními opatřeními a ušlým ziskem.
Objasnění tohoto případu je ukázkou velice profesionální policejní práce, který  by měl zároveň odradit potencionální pachatele od výše uvedeného jednání. Policistům se poměrně často daří tyto případy objasnit a to i přes to, že jejich vyšetřování  je poměrně složité a trvá i několik měsíců.
 
nprap. Marcela Pučelíková
 

vytisknout  e-mailem