Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž a žena ve velkém padělali bankovky

KRAJ VYSOČINA: Na různých místech republiky udali 115 falešných tisícovek 

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina objasnili rozsáhlou a závažnou trestnou činnost z oblasti trestných činů proti měně a platebním prostředkům. Uplynulý týden zahájili trestní stíhání dvou osob, které jsou podezřelé ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz, a to ve formě spolupachatelství. Oběma osobám trvale žijícím v obci v Jižních Čechách kriminalisté sdělili obvinění. V případě prokázání viny jim za tento zločin hrozí trest odnětí svobody v trvání až osmi let. Oba obvinění jsou stíháni na svobodě.
 
 
Těmito padělanými bankovkami v období od konce prosince loňského roku do dubna letošního roku na různých místech České republiky platili. Padělané bankovky se jim většinou dařilo udat a majitelé prodejen, novinových stánků, hotelů nebo restaurací většinou padělanou bankovku zajistili až v tržbě. V některých případech byly padělky zadrženy na přepážkách peněžních ústavů, kam podnikatelé tržby odevzdávají a ukládají je na své účty.
 
„Začátkem dubna jsme přijali oznámení od prodavačky z Velké Bíteše, kde měly dvě osoby uhradit nákup padělanou bankovkou v hodnotě 1000 korun. Na základě provedeného šetření se podařilo policistům zadržet dvě osoby, které touto bankovkou platily. Muž a žena se nám zpočátku snažili namluvit, že oni za nic nemohou, protože bankovku získali v domnění, že je pravá, v Brně při směně eura na české koruny,“ řekl k začátkům vyšetřování plk. JUDr. Miroslav Kovář, vedoucí Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Protože se ve stejném období na jiných místech České republiky objevovaly falešné bankovky v hodnotě 1000 korun, byla provedena analýza této zajištěné bankovky. Po analýze se zjistilo, že bankovky se stejným sériovým číslem a stejnými znaky se objevily ve 115 případech na území Jihočeského kraje, Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Na území těchto krajů se zabývali vyšetřováním těchto případů hospodářští kriminalisté samostatně na jednotlivých útvarech.
 
Protože kriminalisté z Vysočiny disponovali dostatečnými indiciemi k tomu, že padělky zřejmě pocházejí z jedné padělatelské dílny, v první polovině srpna byly provedeny na základě příkazu příslušného okresního soudu domovní prohlídky v domě v obci na Jindřichohradecku. Právě na této adrese muž i žena, kteří byli zadrženi při udávání padělků ve Velké Bíteši, přebývali. 
 
Při této domovní prohlídce se nám podařila zajistit kromě jiného také část zařízení, která sloužila k výrobě padělků. Jednalo se zejména o notebook, na jehož pevném disku byly uloženy naskenované snímky bankovek. Odborné posudky z oblasti informačních technologií naše podezření potvrdily,“ doplnil vyšetřovatel případu kpt. Bc. Ivo Mareček. Poté byly provedeny výslechy obou osob. Oba pachatelé se k trestné činnosti činu doznali a uvedli, že padělky bankovek vyráběli společně v místě bydliště v obci na okrese Jindřichův Hradec. Obviněný muž i žena jsou stíháni na svobodě.
 
Kriminalistům z Vysočiny se tak podařilo rozkrýt a objasnit mimořádně rozsáhlou trestnou činnost v oblasti padělání měny. Svým rozsahem se jedná o zcela ojedinělý případ za období posledních několika roků.
 
 mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
21. listopadu 2011 
 

vytisknout  e-mailem