Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Můj první „řidičák“

KARLOVY VARY- Teplá  

V průběhu celého letošního školního roku se 35 žáků 4. třídy Základní školy v Teplé v rámci dopravní výchovy seznamovalo s tím, jak se chovat v provozu na pozemních komunikacích. Právě v průběhu 4. třídy dosáhne naprostá většina žáků věku 10 let, což je věková hranice, odkdy se mohou děti samy pohybovat v provozu, bez dozoru starší osoby. V pravidelných 14-ti denních intervalech, se děti pod vedením pana Vladimíra Kantora z Mariánských Lázní a policisty Martina Hemzy z obvodního oddělení v Teplé učily, jak má být správně vybaveno jízdní kolo, jak zvládnout vjíždění na komunikaci, dávat znamení o změně směru jízdy, dopravní značky, průjezdy křižovatkou a další cenné informace. Celé snažení směřovalo k vydání prvního řidičského průkazu na jízdní kolo a samozřejmě osvojení si, co možná nejvíce znalostí dopravních předpisů.
Na závěr školního roku a zakončení bloku dopravní výchovy psaly děti znalostní test složený z 20 otázek, absolvovaly jízdu na dopravním hřišti v Mariánských Lázních pod dohledem strážníků Městské policie a policistek z obvodního oddělení v Mariánských Lázních a závěrem též cyklistickou jízdu zručnosti. Jízda na dopravním hřišti prověřila v praxi teoretické znalosti dětí, kdy musely řešit problematiku řazení do jízdních pruhů, jízdu po kruhovém objezdu, respektovat dopravní značky a ostatní účastníky silničního provozu, včetně chodců. Při závěrečné cyklistické jízdě zručnosti děti překonávali různé překážky jako např. slalom s tyčemi, zúžený profil, kolejnice a zastavení na metě, které prověřily jejich stabilitu a jistotu při jízdě na jízdním kole. Po vyhodnocení všech tří částí se celkem 21 žáků mohlo těšit ze svého prvního řidičského průkazu v životě.
Nejlepším byl ve 4.A Karel Kaška a ve 4.B Kateřina Hemzová, kteří byli s nulovými trestnými body nejlepší ze 191 dětí z Mariolázeňska a Tepelska.
Řidičské průkazy předával pan Vladimír Kantor z domu dětí a mládeže v Mariánských Lázních, který dopravní výchovu realizuje pro BESIP.
Doufejme, že znalosti, které děti během dopravní výchovy získaly, přetaví v bezpečnou jízdu v dnešním velmi náročném a hustém silničním provozu.

por.PhDr.Papežová Zdeňka                                                                                                                   

 

Odkazy do noveho okna

Můj první řidičák 1

Můj první řidičák 1 

Detailní náhled

Můj první řidičák 2

Můj první řidičák 2 

Detailní náhled

Můj první řidičák 2

Můj první řidičák 2 

Detailní náhled

Můj první řidičák 3

Můj první řidičák 3 

Detailní náhled

Můj první řidičák 4

Můj první řidičák 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem