Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Mrkvancová pouť

JIHLAVSKO: Policisté budou dohlížet na bezpečnost osob, veřejný pořádek a dopravu 

Tento týden se v Polné koná tradiční “Mrkvancová pouť“. Významná akce se uskuteční o víkendu, od 12. září do 14. září, dále již od poloviny týdne do města přijíždějí a jsou v jeho centru stavěny atrakce a prodejní stánky. Policisté v rámci konání polenské pouti dohlížejí na bezpečnost občanů, veřejný pořádek, dopravu a chrání majetek. Jedním z důležitých úkolů je pro policisty také činit opatření k zamezení páchání trestné a přestupkové činnosti.
 
Mrkvancová pouť zatíží Polnou stejně jako v předchozích letech po dobu svého trvání vysokým počtem lidí a automobilů. Náměstí, na kterém jsou stavěny atrakce a prodejní stánky, je od středy zcela uzavřeno pro vjezd vozidel. Od pátku do neděle budou navíc uzavřeny ještě ulice přiléhající k náměstí.
V ulicích se bude pohybovat množství návštěvníků poutě a lze očekávat dopravní komplikace, zejména v souvislosti s parkujícími vozidly. Dále je pro návštěvníky připraven ve večerních hodinách hudební program, a to až do pozdních nočních hodin. V zájmu zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti a plynulosti silničního provozu tak bude výkon služby policistů v Polné o víkendu posílen.
 
Centrum města Polná bude možné objet po vytyčené objízdné trase, která bude v době konání akce pro řidiče řádně vyznačena. Při parkování budou moci návštěvníci poutě využít záchytná parkoviště a parkovací kapacity dalších polenských ulic, pouze ale na místech, kde je to v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích možné. Policisté budou dohlížet na bezpečnost silničního provozu zejména na příjezdových komunikacích do Polné, přilehlých ulicích centra města a objízdné trase. Je nutné, aby se řidiči řídili dopravním značením, dbali pokynů policistů a dodržovali pravidla silničního provozu. Pro parkování musí volit jen místa, kde je stání dovoleno. Policisté chtějí také řidičům zdůraznit pravidlo, že při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy. Policisté budou provádět silniční kontroly se zaměřením na dodržování zákazu požívání alkoholu nebo jiných návykových látek před nebo během jízdy řidiči vozidel. Dopravní policisté budou dále dohlížet na bezpečné přecházení vozovky vysokým počtem chodců a na jejich pohyb po komunikacích. Zejména na řidiče vozidel policisté apelují, aby byli ukáznění, trpěliví a ohleduplní.
 
Policisté by chtěli oslovit také rodiče dětí. Je nezbytně nutné, aby zvláště nejmladší děti měli jejich rodiče neustále pod dohledem, neboť hrozí riziko, že se může dítě ztratit nebo zranit. U starších školáků, kteří budou pouť navštěvovat sami nebo se svými kamarády, je nutné, aby rodiče předem jasně určili, kdy se má dítě vrátit domů. Dále zejména u mladistvých hrozí zvýšené riziko konzumace alkoholu, i tomuto by se rodiče měli snažit zabránit a to slovním upozorněním a vhodně zvoleným způsobem kontroly. V minulosti už policisté při konání poutě řešili případy požívání alkoholu a pátrali i po pohřešovaném dítěti.
Návštěvníci poutě by měli dávat pozor na své věci. Není vhodné odkládat někde oblečení, tašky, kabelky, peněženky, fotoaparáty, mobilní telefony nebo jiné podobné věci. Tyto věci by měl mít jejich majitel neustále pod dohledem. Je důležité připomenout zásadu, že by ve vozidle neměla jeho osádka při odchodu nechávat viditelně odložené jakékoli věci.
Lze také předpokládat, že zejména při hudebních akcích ve večerních hodinách budou někteří návštěvníci požívat ve větší míře alkoholické nápoje, což s sebou přináší riziko narušování veřejného pořádku a ničení majetku ze strany opilých osob. Policisté proto na místa konání hudebních produkcí zaměří svoji pozornost.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. září 2014

vytisknout  e-mailem