Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mozaika skimmingu

Praha 11. března 2011 – Bulharské policejní orgány zadržely sedm mužů, které detektivové ÚOOZ podezírají ze skimmingu v několika státech Evropy.  

      Na přelomu února a března tohoto roku bylo na území Bulharska na základě Evropského zatýkacího rozkazu (EZR) vydaného Obvodním soudem pro Prahu 6, zadrženo sedm osob. Všichni zadržení jsou státní občané Bulharska. Byl tak učiněn další důležitý krok v případu, kterým se dlouhodobě zabývají detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.
      Všechno začalo v březnu roku 2008, kdy bylo zjištěno nasazení skimmovacího zařízení na jednom z bankomatů v Kladně. Následně byly na základě takto získaných dat provedeny v Bulharsku i neoprávněné výběry finanční hotovosti. Do konce roku 2008 pak bylo na bankomatech v Kladně a Praze zadokumentováno dalších 22 případů skimmingu, z nichž některé nesly nápadně podobný rukopis.
      Těmito případy se operativně začali zabývat i detektivové ÚOOZ. Na základě vyhodnocení kamerových záznamů, spolupráce s bankovním sektorem a informací získaných z kriminálního prostředí skládali pozvolna detektivové ÚOOZ mozaiku podezřelých osob. Čím hlouběji se v rozkrývání tohoto případu dostávali, tím jasněji se ukazovaly obrysy dobře organizované skupiny pachatelů působících ve více státech. Totožnost konkrétních osob však zůstávala stále záhadou.
      První záblesk světla na konci tunelu přinesli polští kolegové. Zhruba v polovině listopadu 2008 zadrželi přímo při skimmování ve Wroclawi dva bulharské občany. Jejich fotografie nápadně připomínaly osoby, které z kamerových záznamů detektivové ÚOOZ již znali. Díky náhodě a následné dlouhé operativní a analytické práci se tak pomalu začala skládat mozaika konkrétních osob a jejich vazeb.
      Na základě získaných a vyhodnocených informací byly v případu s krycím názvem „KLADNO“ ze strany ÚOOZ v březnu 2009 zahájeny úkony trestního řízení. Vzhledem k rozsahu tohoto případu byla v následujících měsících cestou Europolu a Eurojustu navázána rozsáhlá policejní i justiční spolupráce. Ukázalo se, že k trestné činnosti podezřelých nedocházelo pouze v ČR, ale týkala se i Bulharska, Polska, Slovenska, Norska, Francie, Itálie, Německa, Belgie, Velké Británie či Holandska. Roztočil se kolotoč řady jednání, bylo vypracováno mnoho žádostí o právní pomoc, z nichž posledním bylo vyhověno v posledním čtvrtletí loňského roku. Díky této spolupráci a mravenčí práci detektivů ÚOOZ se podařilo identifikovat podezřelé osoby, které se v letech 2008 a 2009 pohybovaly na území ČR.
      Bylo zjištěno, že skupina pachatelů začala už v roce 2009 směřovat své aktivity na území dalších států, především do Belgie, a Český republika se pro ně stala pouze tranzitní zemí. Na základě konkrétních informací, které detektivové zahraničním kolegům předali, byl jeden ze členů skupiny v Belgii v prosinci 2009 zadržen, obviněn a následně také odsouzen.
      V druhé polovině května loňského roku zahájilo na základě všech zjištěných skutečnostní ÚOOZ trestní stíhání 11 státních příslušníků Bulharska ve věku od 22 do 50 let. Uvedená organizovaná skupina se měla v ČR dopustit minimálně 5 případů skimmování a jednoho případu ve stádiu pokusu, dále neoprávněných výběrů za pomoci padělků platebních karet v souvislosti se skimmováním v Norsku, Belgii, Polské republice a Slovenské republice. Díky spolupráci s bankovním sektorem a společně přijatým opatřením však škoda vzniklá majitelům účtů neoprávněnými výběry nedosáhla v těchto případech hranici 40 000 korun. Skutečná škoda je přesto podle detektivů mnohonásobně vyšší, neboť lze předpokládat, že tato skupina se trestné činnosti dopustila i v dalších, dosud nezadokumentovaných případech.
      V říjnu loňského roku bylo usnesení o zahájení trestního stíhání doručeno jak muži, který se v Belgii již nachází ve výkonu trestu, tak oběma dříve zmiňovaným mužům, kteří byly zadrženi v Polsku. Na zbývajících 8 podezřelých osob vydal 10. prosince 2010 Obvodní soud pro Prahu 6 Evropské zatýkací rozkazy. Sedm z nich bylo na přelomu února a března letošního roku zadrženo v Bulharsku. Poslední z podezřelých, policii zatím stále uniká.
      Na případu detektivové ÚOOZ dále pečlivě pracují. Není vyloučeno, že dalších průběh vyšetřování přinese nové informace, jak o počtu jednotlivých skutků spáchaných touto organizovanou skupinou, tak i o případné trestní odpovědnosti dalších osob.
      Za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, výrobu a držení padělatelského náčiní a podvodu hrozí stíhaným osobám až dvanáctileté tresty odnětí svobody.

vytisknout  e-mailem