Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Motorky a jízdní kola se vyrojily na silnice

NÁCHODSKO – Řidiči automobilů je leckdy nevnímají 

S příchodem dočista letního počasí se na silnicích udály velké změny. Na vozovkách se najednou objevilo nebývale mnoho cyklistů a motocyklistů nejrůznějšího věku. Natěšeni z teplého počasí vyrážejí za sportem, relaxací, nebo na cesty za dobrodružstvím. Řidiči automobilů však jejich přítomnost na silnici přehlížejí.

Jedním z častých nešvarů automobilistů je, že nekoukají do zpětných zrcátek a tak jsou najednou překvapeni přítomností motorkáře, co jim dýchá na kapotu. V případě horším jejich přítomnost zaznamenají teprve, když je motorkář na své „mašině“ míjí a kyne na pozdrav. V případě ještě horším je prostě přehlédnou a všimnou si, až když je pozdě a navzájem si kříží dráhu.
 
Policisté jen za minulý, pro leckoho, kdo si vzal volno, prodloužený víkend až do úterý 1. května 2012, zaznamenali zvýšený počet dopravních nehod s těmito jednostopými vozidly, také však i několik nehod bikerů mezi sebou. Špatný odhad vzdálenosti a bočního odstupu byly nejčastější příčinou dopravních nehod cyklistů mezi sebou.  
 
Častou příčinou dopravních nehod byla také nepozornost. V případě střetu motorky a automobilů pak vždy bývají horší následky na straně jezdců na jednostopých vozidlech.
 
Poslední dubnový den (30. 4. 2012) policisté vyjížděli k jedné nehodě cyklisty a automobilu a k jedné nehodě dvou aut. Nehoda auta s cyklistou se stala v 11 hodin dopoledne v Náchodě. Jednalo se o nákladní automobil DAF, který při předjíždění cyklisty zřejmě špatně odhadl boční vzdálenost a zachytil jej zadní částí za řidítka. Následkem byl cyklistův pád na zem, při kterém utrpěl lehké zranění.
 
Horší následky ale měla nehoda prvomájová (1. 5. 2012), k níž došlo v Novém Městě nad Metují v Krčíně ve 4 hodiny odpoledne. Řidička jedoucí osobním vozidlem Škoda Fabia při odbočování vlevo z hlavní silnice s největší pravděpodobností přehlédla protijedoucí motocykl Yamaha na hlavní silnici ve směru na Dobrušku. V prostoru křižovatky došlo ke střetu, z něhož vyvázla řidička osobního automobilu a její dvě spolujezdkyně bez zranění, zato jak řidič, tak i jeho spolujezdkyně na motocyklu utrpěli těžká zranění. Dopravní nehoda je stále vyšetřována, řidičce osobního automobilu hrozí obvinění z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
2. 5. 2012 v 15.45 hodin
 

 

vytisknout  e-mailem