Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Motorkáři rozhodnou, zda bude silnice bezpečnější

BLANSKO-VYŠKOV: Policie přišla s ojedinělým projektem. 

       Sami motorkáři mohou na Blanensku rozhodnou o tom, zda v jedné z velmi nebezpečných zatáček silnice I/19 vedoucí od Sebranic směrem na Žďár nad Sázavou budou nainstalována speciální bezpečnostní svodidla, která mají ochránit jezdce na motocyklech.

      S touto unikátní myšlenkou přišli blanenští policisté, kteří věnují velkou pozornost tomu, aby byly následky dopravních nehod motocyklistů co nejméně vážné. I proto každoročně již šest let pořádají preventivní akci Nežij vteřinou, na níž motorkáře seznamují s následky dopravních nehod, testují je ze znalostí pravidel silničního provozu, společně s odborníky je učí první pomoci při dopravní nehodě, ukazují bezpečnostní prvky, které mohou ochránit jejich život a zdraví nebo vysvětlují pravidla bezpečné jízdy na motocyklu v krizových situacích.

      A právě svou účastí na dalším ročníku preventivní akce Nežij vteřinou, která se uskuteční v sobotu 8. června od 13 hodin v areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní, mohou motorkáři podpořit umístění nových svodidel. Pokud jich na akci přijede více jak 300, přibude na Blanensku sto metrů speciálních svodidel právě pro ně.

     Policisté tak přímo chtějí motivovat motorkáře, aby se sami zasloužili o bezpečnost na silnicích. Vstoupili proto v jednání s výrobcem tohoto bezpečnostního prvku, ostravskou firmou ArcelorMittal. Zároveň na základě rozboru dopravních nehod navrhli místo, kde by svodidla mohla být umístěna. Vybrána byla první zatáčka za obcí Sebranice směrem na Kunštát, kde se jen v roce 2012 staly dvě dopravní nehody, kdy řidiči motocyklů nezvládli řízení, upadli na vozovku a jejich stroje se dostaly pod svodidla. (Jedna z těchto nehod je také zachycena na letáčcích a billboardech, které akci propagují.) K zajištění bezpečnosti zatáčky bude potřeba kolem sto metrů svodidel, která díky druhému, níže umístěnému spodnímu ochrannému pásu zabrání motorkáři a jeho stroji při případném pádu podjetí pod svodidlem a jeho zranění o jeho sloupky nebo stromy či další překážky v okolí silnice.

     Systém svodidel včetně jejich účinnosti zkoušené na crashtestech bude firma ArcelorMittal také prezentovat přímo na akci Nežij vteřinou ve Sloupě v Moravském krasu. Tam se motorkáři kromě toho mohou těšit také na další bohatý program.Ve spolupráci s Pepou Sršněm, Karlem Abrahamem a Masarykovým okruhem v Brně se několik vybraných motorkářů bude moci přímo na místě zúčastnit výuky bezpečné jízdy. Připraveny budou také další zajímavé prezentace ve vztahu k první pomoci, následkům dopravních nehod, techniky dopravní policie, bezpečnému oblékání na motocykl a podobně. Konečnou podobu programu v současné době ještě společně s partnery akce dolaďujeme.
 
   Další informace o akci naleznete také na internetových stránkách www.policieblansko.sweb.cz.
 
   por. Mgr. Iva Šebková, 15.3.2013
Odkazy do noveho okna

Nezij vterinou

Nezij vterinou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem