Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Motorkáři na cestách (aneb dobrej gang)"

MS kraj - bezpečně na motocyklu před i během jízdy 

Každoročně na českých silnicích zemře několik desítek motorkářů, kteří podcení svůj stroj nebo nejsou dostatečně zkušení k řízení silnějších motorek. Co bychom měli vědět a na co si dát pozor před a při jízdě?

  • Jeden z důležitých bodů je dobrý technický stav motorky. S tímto je provázaná hustota vzduchu v pneumatice a dezén. Než vyjedete na cestu, ujistěte se, že dezén předního kola je rovnoměrný po celé délce kola. Pokud si všimnete, že boční strana je tzv. sjetá a dezén ubývá, zhoršují se jízdní vlastnosti. Tlak v pneumatice je zpravidla uvedený na nálepce umístěné na rámu stroje.
  • Opomíjeným prvkem bývá vybavení. Zkušený motorkář nevyjíždí bez speciálního motocyklového oblečení a vybavení.
  • Znalost svého stroje je pro motorkáře zásadní. Obecně platí, že motorka má o poznání delší brzdnou dráhu než vozidlo a tudíž by měl dodržovat bezpečné rozestupy.
  • Dalším neméně podstatným faktorem jízdy, je včas a adekvátně reagovat na krizové momenty, které mohou přijít. V hustém městském provozu se často stává, že řidič zaparkovaného vozidla přehlédne přijíždějícího motoristu ve zpětném zrcátku a otevře dveře, čímž dojde ke kolizi. Výborné je osvojit si úhybný manévr.
  • Asi každý motorkář již zažil náhle odbočení automobilů doleva v momentě, kdy to chtěl pořádně rozjet rovně. Tato situace je považována za jednu z nejnebezpečnějších situací. Řidič vozidla motorkáře nevidí a motorkář může lehce přehlídnout blikající blinkr = PŘEDVÍDAVOST!!!
  • Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří nepřiměřená rychlost. Motorka sama o sobě vybízí k svižné jízdě, vždyť právě dynamika je největším lákadlem. V tomto směru je velmi krátkozraké jezdit na hraně možností (tzv. nadoraz).
  • Důležitou součástí bezpečné jízdy je koncentrace. Radost z jízdy, adrenalin, veškeré chemické procesy, které v průběhu jízdy zažíváte, je nutné adekvátně ovládat. Ze stejného důvodu není vhodné sedat na motorku rozzuřený nebo jinak psychický rozhozený.

Mnoho šťastných kilometrů bez nehod a slunce nad hlavou.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
por. Bc. Martina Jablońská
komisař oddělení prevence
19. dubna 2021

vytisknout  e-mailem