Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Motorkář zraněním podlehl

BRNO VENKOV: Řidič nezvládl dokončit předjíždění. 

Lesní Hluboké - V pátek 3. srpna 2018 došlo na silnici č. II/602 k vážné dopravní nehodě. Čtyřiapadesátiletý řidič osobního vozidla Ford Mondeo jel ve směru od Domašova na Velkou Bíteš. Po projetí levotočivé zatáčky, která je na úrovni hotelu Annahof, začal předjíždět osobní vůz Ford Fokus. Při tomto manévru se ovšem nestihl včas vrátit do svého jízdního pruhu a ohrozil v jízdě protijedoucího motorkáře. Následně došlo ke střetu, při němž byl třiapadesátiletý řidič motocyklu BMW vážně poraněn. I přes veškerou péči lékařů a rychlý transport leteckou záchrannou službou do nemocnice, motorkář nakonec zraněním podlehl.

U řidiče osobního vozidla provedli kolegové odborné měření na alkohol, to vykázalo nulovou hodnotu. Během prvotního šetření museli policisté provoz řídit kyvadlově, což zkomplikovalo průjezd v uvedeném úseku. Vzniklá škoda, která dopravní nehodou vznikla, je odhadnuta na 250 tisíc korun. Událost samozřejmě zůstává nadále v šetření.

V souvislosti s uvedenou dopravní nehodou chceme apelovat na řidiče, aby si uvědomili, že předjíždění lze považovat za jeden z nejrizikovějších manévrů v dopravě. Rizikovost souvisí především s vnímáním vzdálenosti a rychlosti. Nesprávný odhad rychlosti předjížděného vozidla a vzdálenosti blížícího se vozidla v protisměru mívá přitom fatální následky, a to díky vysoké rychlosti v okamžiku střetu. Bohužel výše popsaná dopravní nehoda je toho důkazem.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 4. srpna 2018

vytisknout  e-mailem