Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Motorkář chtěl policistům ujet po schodech

Další úspěšné pronásledování bezohledného a nebezpečného řidiče za sebou mají policisté z pohotovostní motorizované jednotky. 

V neděli krátce před půl osmou ráno se policisté z pohotovostní motorizované jednotky v Sekaninovo ulici rozhodli zastavit motocykl, který byl podle policejních evidencí takzvaně v zániku a na silnici tím pádem neměl co dělat. Řidič motocyklu však na opakované výzvy k zastavení nereagoval, naopak přidal plyn a i se spolujezdkyní za zády začal před policisty zběsile ujíždět ulicemi Vyšehradská – Karlovo náměstí – Resslova – Jiráskův most – V Botanice – Kartouzská – Plzeňská. Během toho jel řidič opakovaně velmi vysokou rychlostí v protisměru a nejednu křižovatku projel na červenou. Jeho nebezpečná jízda skončila až v ulici Mozartova, kde se motorkář snažil vyjet schody směrem do parku Bertramka. Tam totiž zhruba v polovině schodů havaroval. Ani to ho ale nezastavilo a před policisty se společně se spolujezdkyní dali na útěk. Policisté jim ale byli stále v patách a oba po několika metrech doběhli a zadrželi.

Proč řidič ujížděl, zjistili policisté vzápětí a důvodů k tomu měl hned několik. Kromě toho, že jel na motocyklu, který již k provozu není způsobilý, tak měl navíc platný zákaz řízení motorových vozidel a provedený test na drogy v jeho těle prokázal přítomnost pervitinu. Následné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve však na místě odmítl.

Policisté proto dvaatřicetiletého řidiče zadrželi a převezli na policejní služebnu, kde s ním zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V případě odsouzení mu za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. K tíži mu pak bude skutečnost, že se po pozitivním testu na drogy odmítl podrobit lékařskému vyšetření. Co se týče trestní minulosti, nejedná se o žádného začátečníka. V minulosti byl již šestnáctkrát soudně trestán za různorodou trestnou činnost, zejména majetkového charakteru.

Pohotovostní motorizovaná jednotka Praha eviduje od začátku roku 12 případů, kdy řidiči na pokyn policistů odmítli zastavit a před policisty ujížděli. Ve všech těchto případech byli řidiči dopadeni a v sedmi z nich následně policisté zjistili, že jsou řidiči pod vlivem drog. Policisté v takových situacích v podstatě nemají na vybranou a nezbývá jim, než řidiče pronásledovat a snažit se ho zastavit. Nikdy totiž neví, kdo sedí za volantem, co veze v zavazadlovém prostoru, proč policistům nezastavil a jaké protiprávní jednání spáchal předtím, než začal ujíždět. Pozitivní ale je, že oproti uplynulým rokům takových případů postupně ubývá a já doufám, že tento klesající trend bude i nadále pokračovat“ uvedl k případu vedoucí PMJ Praha mjr. Luděk Pleger.

Por. Mgr. Iveta Martínková – 11. 8. 2016

vytisknout  e-mailem