Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Motoristická sezóna začíná

MĚLNICKO - S nástupem jara začíná plnohodnotná motoristická sezóna. 

 
S nástupem jara začíná plnohodnotná motoristická sezóna, kdy z garáží vyvezou své plechové miláčky i ti motoristé, kteří v zimním období jezdí minimálně nebo vůbec. Jaro netrpělivě očekávají i motorkáři a cyklisté, kteří se již nemohou dočkat teplejších dní, aby mohli vyrazit na první projížďky. Na všech komunikacích dojde ke zvýšení provozu, mnozí motoristé i cyklisté prožívají určitou euforii z prvních jízd, jsou méně pozorní a obezřetní a někteří i méně rozumní při řízení svého vozidla. A to je právě doba, kdy každoročně dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod jak motoristů, tak i cyklistů.
 
Každý účastník silničního provozu musí mít neustále na paměti, že se může dostat do situace, kdy se stane účastníkem dopravní nehody. Proto je nutné dodržovat všechna pravidla silničního provozu a dělat vše proto, aby se do takovéto situace nedostal. Přesto jsou situace, že i při dodržení všech pravidel se kvůli někomu, kdo tato pravidla nedodržel, stane účastníkem dopravní nehody. Když už k dopravní nehodě dojde, je třeba si uvědomit, co musí udělat řidič, který měl účast na dopravní nehodě i ostatní účastníci dopravní nehody. Dopravním nehodám je lepší vždy předcházet, ale ne vždy jim můžeme zabránit nebo je sami odvrátit.
 
Přes veškerá prováděná opatření ke snížení počtu dopravních nehod se nedaří jejich počet snížit. Na počty dopravních nehod působí mnoho faktorů a jedním z nich je určitě i právní vědomí občanů. Každý nový řidič si musí nastudovat zákon o silničním provozu, v autoškole je mu podrobně vysvětlen, zná, jaké jej čekají za jeho nedodržování sankce a i přesto mnozí tento zákon porušují. Zde není něco v pořádku. Např. v roce 2013 v období březen až květen došlo k 19903 dopravním nehodám, z toho 334 nehod za účasti motocyklistů a 500 nehod za účasti cyklistů. Za stejné období roku 2014 to bylo celkem 20683 (+780) nehod, z toho 474 (+140) nehod za účasti motocyklistů a 697 (+197) nehod za účasti cyklistů.
 
Tak jako každý rok, bude i letos policie ČR v jarních měsících provádět zvýšený dohled nad dodržováním pravidel silničního provozu. Mnozí řidiči přítomnost policistů na silnicích a případné kontroly označují za „buzeraci řidičů“ a zbytečné zdržování. Není to buzerace ani zdržování, ale reakce policie ČR na nepříznivý vývoj a stoupající počet dopravních nehod. Je to ochrana těch odpovědných a předpisy dodržujících řidičů před těmi, kteří mají s dodržováním předpisů problém. Naštěstí těch odpovědných je většina. Policisté často slýchají větu „projel jsem půlku Evropy a policajti mně nezastavili a ani jsem je téměř neviděl“. To je asi pravda, ale kdo z našich řidičů si dovolí za hranicemi porušovat pravidla silničního provozu? Asi jen málokdo. Všichni si uvědomujeme, co by následovalo při jejich porušení. Těžko si představit někoho, komu by bylo milé přijet z dovolené vlakem nebo zaplatit mnohatisícovou pokutu. Zkusme se takto chovat i na našich silnicích a trvale snižovat počet dopravních nehod. Mělničtí policisté přejí všem řidičům hodně šťastných kilometrů bez nehod a dopravních přestupků.
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
2. dubna 2015

vytisknout  e-mailem